Datum pregovora sa EU opet odlažu

Izvor: Večernje novosti, 08.Avg.2012, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Datum pregovora sa EU opet odlažu

SRBIJA do kraja godine, kako stvari sada stoje, neće dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom. Scenario će najverovatnije biti takav da će našim zvaničnicima u decembru biti saopšteno samo kako se ova odluka odlaže za 2013. godinu. Osim kosovskih uslova, koji su decidirano pobrojani u uvodnom delu prošlogodišnjeg mišljenja Evropske komisije, kako kažu u Briselu, EU će pomno pratiti i šta će se ubuduće dešavati sa nezavisnim telima u zemlji. Ovo potvrđuje i Laslo >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Varga, član skupštinskog odbora za evropske integracije, koji je ubeđen da od skorašnjeg dobijanja datuma za početak pregovora nema ništa. - Sada je najvažnije to što nas u oktobru očekuje novi izveštaj Evropske komisije, koji će sigurno biti negativno obojen, bar u delu koji se odnosi na Zakon o NBS. To se pojavljuje kao dodatni problem osim kosovskog. Evropa će ponovo tražiti uspostavljanje nezavisnosti pojedinih institucija. Brisel će pažljivo motriti i šta će nova vlast uraditi sa reformom pravosuđa.PAJEVIĆ JOŠ ČEKA IMENOVANjE I U SAMOM sedištu Evropske unije vlada zatišje, jer je većina zvaničnika do 25. avgusta na godišnjem odmoru. Već od početka septembra krenuće veliki finiš pred oktobarski izveštaj Evropske komisije. Novi šef Kancelarije za evropske integracije trebalo bi da bude Milan Pajević. On je za "Novosti" kratko rekao da čeka zvanično imenovanje kako bi i formalno preuzeo sve poslove oko ovih pregovora. Prema mišljenju poslanika DS i bivšeg šefa pregovaračkog tima sa Prištinom Borislava Stefanovića, najveća prepreka na putu ka EU biće i dalje nerešen kosovski problem. On kaže da je Evropa jasno postavila uslove koje treba da ispunimo i da nema nikakvih novih tajnih zahteva. - Za datum bi bilo dovoljno rešiti pitanja energenata i telekomunikacija i naći zajednički modus oko funkcionisanja srpskih institucija na severu Kosova, pri čemu EU tu najviše misli na bezbednosne strukture. Vreme, međutim, prolazi, a ja ne vidim da novi režim ima jasnu ideju kako rešiti kosovske izazove - dodaje Stefanović. I Vladimir Todorić, član Spoljnopolitičkog saveta MSP, veruje da je KiM - pitanje svih pitanja. Za Evropu je sve ostalo u drugom planu: - Kao što su nam dosad gledali kroz prste za privatizacije i reformu pravosuđa, bojim se da bi nam možda "oprostili" i razne druge korake unazad radi onoga što većina članica EU smatra pragmatičnošću u vezi s pitanjem Kosova. U međuvremenu, tehnički pregovori s Briselom teku nesmetano. Milica Delević, bivša direktorka ove kancelarije, kaže da, iako je ona podnela ostavku na to mesto, svi zaposleni nastavljaju rad i u tom delu integracije Srbije neće trpeti. - Naše službe su u intenzivnom kontaktu sa EU. Što se tiče tehničkog dela, neće biti problema, jer ćemo sve odraditi. Ostaju još samo dobro poznati kosovski uslovi - poručuje Delevićeva.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ništa od pregovora sa EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Avg.2012, 01:04

Srbija do kraja godine zasigurno neće dobiti datum početka pregovora sa Evropskom unijom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

O datumu pregovora s EU tek 2013.

Izvor: OkRadio.rs, 09.Avg.2012

Srbija do kraja godine neće dobiti datum za početak pregovora s EU. "Novosti" saznaju da će srpskim vlastima u decembru biti rečeno da se odluka odlaže za 2013Srbija do kraja godine neće dobiti datum za početak pregovora s EU. "Novosti" saznaju da će srpskim vlastima u decembru biti rečeno da...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.