Vesti

0

Ništa od pregovora sa EU

Autor: MP

Izvor: Novosti/Novi magazin

Ništa od pregovora sa EU

Pošto uslovi za dobijanje datuma nisu ispunjeni, najverovatniji scenario je da će našim zvaničnicima u decembru biti saopšteno samo kako se ova odluka odlaže za 2013. godinu, pišu Novosti.

Osim uslova koji se odnose na Kosovo, EU će pomno pratiti i šta će se ubuduće dešavati sa nezavisnim telima u zemlji.

To je potvrdio i član skupštinskog Odbora za evropske integracije Laslo Varga, koji je ubeđen da od skorašnjeg dobijanja datuma za početak pregovora nema ništa.

"Sada je najvažnije to što nas u oktobru očekuje novi izveštaj Evropske komisije, koji će sigurno biti negativno obojen, bar u delu koji se odnosi na Zakon o Narodnoj banci Srbije. To se pojavljuje kao dodatni problem osim kosovskog. Evropa će ponovo tražiti uspostavljanje nezavisnosti pojedinih institucija", rekao je Varga.

Osim toga, Brisel će pažljivo motriti i šta će nova vlast uraditi sa reformom pravosuđa. 

Kosovo najveći problem

 

Bivši šef pregovaračkog tima sa Prištinom Borislav Stefanović smatra da će najveća prepreka na putu ka EU biti i dalje nerešen kosovski problem. On kaže da je Evropa jasno postavila uslove koje treba da ispunimo i da nema nikakvih novih tajnih zahteva.

"Za datum bi bilo dovoljno rešiti pitanja energenata i telekomunikacija i naći zajednički modus oko funkcionisanja srpskih institucija na severu Kosova, pri čemu EU tu najviše misli na bezbednosne strukture. Vreme, međutim, prolazi, a ja ne vidim da novi režim ima jasnu ideju kako rešiti kosovske izazove", dodaje Stefanović.

I Vladimir Todorić, član Spoljnopolitičkog saveta MSP, veruje da je Kosovo - pitanje svih pitanja. Za Evropu je sve ostalo u drugom planu.

"Kao što su nam dosad gledali kroz prste za privatizacije i reformu pravosuđa, bojim se da bi nam možda "oprostili" i razne druge korake unazad radi onoga što većina članica EU smatra pragmatičnošću u vezi s pitanjem Kosova", kazao je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR