Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2012, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Planirani fizički napadi na biračka mesta na Kosovu

ZUBIN POTOK -

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da srpske i strane službe bezbednosti imaju informacije o pripremanju akcija ometanja izbora na Kosovu i Metohiji.

Ispred Beogradske arene, gde je izvedena pokazna vežba MUP-a o rešavanju talačke situacije, Dačić je novinarima rekao da su planirani fizički napadi na biračka mesta na Kosovu, oduzimanje biračkog materjala, kao i hapšenja i napadi na ljude koji učestvuju u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biračkim odborima.

Drže se u rezervi ekstremisti sa Kosova

"Postoje informacije koje nisu samo naše nego i stranih službi da, ne samo prištinske vlasti nego i razne grupacije, koje se nikako ne mogu podvesti pod grupacije koje imaju bilo kakvu kontrolu Euleksa i Kfora, da pripremaju određene akcije, koje bi bile usmerene ka ometanju izbora na Kosovu i Metohiji", rekao je ministar.

On je istakao da je zbog toga važno da se postigne dogovor s međunarodnom zajednicom o pomoći u održavanju izbora na Kosovu i Metohiji.

"Nama je bilo svejedno da li je Unmik i OEBS, jer Srbija ravnopravno učestvuje u obe organizacije", naveo je Dačić i izrazio nadu da će činjenica da će se izbori održati uz pomoć OEBS-a predstavljati prepreku da dođe do tih nemira.

Prema njegovim rečima, napade planiraju ekstremisti sa Kosova, koji su u političkim ekstremnim organizacijama i raznim paravojnim formacijama koje se, kako je kazao, uvek drže negde u rezervi.

"To se sigurno ne radi bez znanja prištinskih vlasti", rekao je ministar.

Štampaju se listići za lokalne izbore na KiM

Više izbornih lista prijavilo se za lokalne izbore u opštinama Zubin Potok i Zvečan na Kosovu, iako te izbore neće organizovati ni UNMIK, a ni vlasti u Beogradu.

Za lokalne izbore u Zubinom Potoku prijavili su se Demokratska stranka Srbije, Ujedinjeni regioni Srbije i Srpska radikalna stranka, a za lokalne izbore u Zvečanu prijavili su se URS, SRS, DSS, SPS-PUPS i SNV severnog Kosova, rečeno je Tanjugu u izbornim komisijama u tim opštinama.

Štampanje listića za lokalne izbore u tim opštinama je, kako je najavljeno, počelo danas, i to pet hiljada u opštini Zubin Potok i nešto manje od osam hiljada u Zvečanu.

Predstavnici lokalne samouprave u ove dve opštine sa severa Kosova zagovaraju stav bi neodržavanje lokalnih izbora u Zvečanu i Zubinom Potoku značilo gašenje srpskih institucija u pokrajini, dok zvanični Beograd poručuje da će u opštinama na Kosovu u kojima ne budu održani lokalni izbori biti formirani privremeni organi vlasti.

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je u međuvremenu uputstvo za sprovođenje parlamentarnih i predsedničkih izbora na Kosovu i Metohiji, koje između ostalog predviđa da se po zatvaranju biračkih mesta u južnoj pokrajini glasovi ne prebrojavaju na Kosovu i Metohiji, već u Raškoj.

Uputstvo je doneto na osnovu Informacije Ministarstva za Kosovo i Metohiju, koja je upućena izbornoj komisiji, a koja je nastala na osnovu kontakata sa predstavnicima OEBS-a.

Srpsko nacionalno veće (SNV) severnog Kosova i Metohije smatra da je za Srbe u pokrajini neprihvatljiva odluka Vlade Srbije i Republičke izborne komisije (RIK) da se izborni proces prenese na OEBS-a, rekao je juče predsednik tog veća predsednik Milan Ivanović.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Sprema se ometanje izbora na KiM

Izvor: Vesti-online.com, 29.Apr.2012

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da srpske i strane službe bezbednosti imaju informacije o pripremanju akcija ometanja izbora na Kosovu i Metohiji...Ispred Beogradske arene, gde je izvedena pokazna vežba MUP-a o rešavanju talačke situacije, Dačić je novinarima...

Nastavak na Vesti-online.com...

Dačić: Sprema se ometanje izbora na Kosovu

Izvor: Deutsche Welle, 29.Apr.2012

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić kaže srpske i strane službe bezbednosti imaju informacije o pripremanju akcija ometanja izbora na Kosovu i Metohiji. Ministar tvrdi da Priština zna za te pripreme.

Nastavak na Deutsche Welle...

Postoje informacije o ometanju izbora na Kosovu

Izvor: NaDlanu.com, 29.Apr.2012

BEOGRAD, 29. aprila 2012. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u nedelju da srpske i strane službe bezbednosti imaju informacije o pripremanju akcija ometanja izbora na Kosovu i Metohiji... BEOGRAD, 29. aprila 2012. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica...

Nastavak na NaDlanu.com...

Izvedena pokazna vežba o držanju taoca

Izvor: Beta, 29.Apr.2012

BEOGRAD, 29. aprila 2012. (Beta) - Oko 750 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije izvelo je u nedelju pokaznu taktičku vežbu o rešavanju talačke situacije u Beogradskoj areni, koju su ispred tog .

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.