Čepurin: Ispravan stav Srbije prema Krimu

Izvor: Politika, 03.Apr.2014, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin: Ispravan stav Srbije prema Krimu

BEOGRAD – Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin ocenio je danas da je reagovanje Srbije na događaje na Krimu ispravno i da ne šteti odnosima Beograda i Moskve.

„Srbija je poručila preko svojih lidera da neće ništa učiniti što bi pokvarilo odnose sa Rusijom. Mi smo time zadovoljni”, rekao je ruski diplomata koji je učestvovao u debati „Kosovo - Krim, sličnosti i razlike” u Medija centru.

On je naglasio da je Rusiju nemoguće uplašiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sankcijama i da bi Moskva i Beograd trebalo sami da odlučuju šta je u njihovom interesu ili šta nije.

Takođe, Čepurn je podsetio i da Evropska unija i Rusija imaju dnevni trgovinski obrt od milijardu evra zbog čega „treba biti pametan”.

On je istakao da je u slučaju proglašenja nezavisnosti Krima od Ukrajine i prisajedinjenja Rusiji u potpunosti poštovana procedura i da je proces obavljen u skladu sa međunarodnim pravom i poveljom UN, dok taj princip na Kosovu nije poštovan.

„Ako je verovati nekim visoko pozicioniranim zvaničnicima i na Kosovu je održan referendum”, naveo je Čepurin i dodao da jedno od diplomatskih pravila nalaže da „ako vam je nešto u interesu, onda govorite o tome, a ako nije onda ćutite”.

On je ocenio da je Rusiji i Evropskoj uniji u interesu da Ukrajina što pre izađe iz krize i da je potrebno pronaći rešenje za to, zapitavši istovremeno kome to nije u interesu.

Novinar i komentator Politike Miroslav Lazanski rekao je na tribini u Medija centru da je Zapad propustio da pozove Rusiju u EU i NATO, u kom slučaju, tvrdi, ne bi bilo Krima ni pripajanja, ocenivši da je sa pravne strane Krim imao mnogo više argumenata za samostalnost nego Kosovo.

Politički analitičar Dragoljub Anđelković naveo je da su razlike između Krima i Kosova očigledne, jer na Krimu nije bilo nasilja dok je Kosovo odvojeno uz agresiju i okupaciju.

Čepurin je zaključio da „živimo u svetu dvostrukih aršina” što je potvrđeno na primerima Krima i Kosova, ali i u mnogim drugim krizama u svetu.

Čepurin: Čitajte Itar tas s

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin negirao je danas navode agencije AP da je svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič u razgovoru za tu agenciju i rusku televiziju NTV rekao da će tražiti način da se Krim uz široku samostalnost vrati u okrilje Ukrajine.

„Nisam čuo tu izjavu. Ko vam preveo tu izjavu? Molim vas čitajte Itar tas s”, odgovorio je Čepurin na molbu Tanjuga da prokomentariše pomenutu Janukovičevu izjavu.

Agencija AP, koju su citirali vodeći zapadni mediji navodi da je Janukovič rekao:

„Moramo da tražimo načine da Krim ima najviši stepen samostalnosti, ali da bude deo Ukrajine”.

Tanjug

objavljeno: 03.04.2014.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čepurin: Kosovo je oteto, Krim se odvojio

Izvor: Studio B, 03.Apr.2014

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da se pripajanje poluostrva Krim Ruskoj Federaciji ne može porediti sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova..."Živimo u svetu dvostrukih aršina. Kosovo je nezakonito otrgnuto od Srbije, a Krim je izvršio ujedinjenje sa Rusijom u...

Nastavak na Studio B...

Rusi i Nemci saglasni: Srbija ima ispravan stav u vezi sa Krimom!

Izvor: BKTV News, 04.Apr.2014, 11:33

Politika balansiranja prema Moskvi i Briselu, za koju se povodom krimske krize založio prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, juče je dobila visoke ocene onih na koje se ta politika neposredno odnosi – Rusije i Nemačke.. . Dvojica diplomatskih predstavnika – Aleksandar Čepurin, ruski ambasador,...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.