Tajna na punoj svetlosti Ljube Popovića

Izvor: RTS, 25.Okt.2014, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tajna na punoj svetlosti" Ljube Popovića

Naš poznati slikar iz Pariza, akademik Ljuba Popović ovog puta samo jednom slikom, velikog formata, predstavio se u Modernoj galeriji u Valjevu. Po mišljenju vrsnih poznavalaca umetnosti, u pitanju je do sada najznačajnije ostvarenje Ljube Popovića.

Ljuba Popović jednom slikom predstavlja duhovni i simbolički rezime sveukupnog stvaralaštva. Sam naziv slike "Tajna na punoj svetlosti", iako zagonetan, mnogo toga objašnjava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"I u likovnom i u misaonom pogledu ovo je jedno od najkrupnijih ostvarenja Ljube Popovića i veoma se radujem što je u ovim smutnim vremenima ova slika dospela u Srbiju i što će ostati sastavni deo blaga našeg naroda", kaže likovni kritičar i književnik Milan Komnenić.

Popović kaže da je ta slika odabrana zato što na njoj imaju svi elementi koji se nalaze u njegovom opusu.

"Od ženske figure koja je u kriku do detalja koji su rasparčani po svim mojim slikama. Ovo je najveća konverzacija čitavog mog opusa", kaže Popović.

U Valjevu je predstavljena i najnovija, deseta monografija o Ljubi Popoviću. Njeni autori su vrsni poznavaoci umetnosti: Milan Komnenić, Sreto Bošnjak, Dejan Đorić i An Trons, koja je o Ljubi pisala u Francuskoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.