Steinmeier i Gabriel: Moramo reformirati Dublinski sustav

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Avg.2015, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Steinmeier i Gabriel: Moramo reformirati Dublinski sustav

PARIZ - Europa mora "reformirati Dublinski sustav" koji uređuje provjeru zahtjeva za azil u Europi, istaknuli su njemački vicekancelar Sigmar Gabriel i ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u kolumni objavljenoj u europskim medijima u četvrtak.

Stanje u kojemu "samo neke zemlje članice preuzimaju punu odgovornost neprihvatljivo je koliko i sustav koji teret raspoređuje uglavnom na zemlje na vanjskoj granici EU-a", ocijenili su u toj kolumni objavljenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u dnevnicima Figaro i Corriere della Sera, u kojoj su prenijeli deset njemačkih prijedloga za migracije.

"Moramo, dakle, reformirati Dublinski sustav kakav je danas na snazi", dodaju dvojica čelnika, smjerajući na europski propis po kojemu se zahtjevi za azil rješavaju u zemlji ulaska izbjeglice.

Berlin je već obustavio primjenu tog propisa, objavivši u utorak da tražitelje azila iz Sirije više neće vraćati na mjesto ulaska.

Gabriel i Steinmeier se usto zauzimaju za uvođenje "obvezujućih i objektivnih mjerila za određivanje prihvatnih kvota svih zemalja članica ovisno o njihovim kapacitetima".

"Način na koji smo dosad reagirali ne odgovara ambicijama koje Europa treba imati", istaknula su dvojica čelnika koji se zauzimaju za jedinstvenu "europsku politiku na polju azila".

U ponedjeljak su se u Berlinu Francois Hollande i Angela Merkel zauzeli za "jedinstven" odgovor Europske unije na priljev migranata, kako se zemlje članice ne bi više morale same snalaziti pokušavajući riješiti to pitanje.

Steinmeier i Gabriel su usto istaknuli potrebu "konkretne financijske pomoći" zemljama prvog prihvata, postizanja konsenzusa zemalja EU-a o tome "koje zemlje iz kojih dolaze izbjeglice smatramo sigurnima" i nužnost da "ponovni prihvat postane glavno pitanje u našim odnosima s matičnim zemljama" iz kojih dolaze izbjeglice.

Nakon potonuća mnogih brodova s izbjeglicama u Sredozemnome moru, pozivaju da se djeluje jer "Mediteran ne smije postati golemo groblje očajnih migranata".

"U pitanju je humanitarna baština Europe pa čak i samo naše europsko shvaćanje čovjeka", upozorili su.
Pogledaj vesti o: Pariz,   Evropska Unija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.