Protesti širom sveta pred samit u Parizu

Izvor: VOA, 29.Nov.2015, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti širom sveta pred samit u Parizu

Mirne demonstracije u srcu glavnog grada Francuske pretvorile se u nemire, a policija je na neke od učesnika bacila suzavac i privela više od 200 ljudi....

Stotine hiljada demonstranata učestvovale su protestima širom sveta pozivajući na usvajanje kontrolnog mehanizma za globalnu zaštitu životne sredine, dok se svetski lideri okupljaju u Parizu, gde sutra počinje klimatski samit Ujedinjenih nacija.

Aktivisti su se držali za ruke u srcu glavnog grada Francuske, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << gde je obezbeđenje pojačano zbog smrtonosnih napada Islamske države u kojima je ranije ovog meseca ubijeno 130 ljudi. Međutim, miran protest pretvorio se u nemire, a policija je na neke od učesnika bacila suzavac i privela više od 200 ljudi.

S obzirom da su francuski zvaničnici zabranili šetnje, demonstranti, među kojima i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, ostavili su oko 20 hiljada pari obuće na Trgu republike. Organizatori demonstracija tvrde da su cipele teške četiri tone i da je među njima i par poslat iz Vatikana u ime pape Franje.

Vie od 2.000 protesta planirano je tokom dana u svim krajevima sveta, uključujući Pert, Berlin, London, Sao Paulo i Njujork.

Na početku samita u Parizu očekuje se prisustvo 150 svetskih lidera, među njima američki predsednik Barak Obama, njegov kineski kolega Ši Đinping, premijer Indije Narendra Modi i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Čak i pre njihovog dolaska, delegati su večeras počeli razgovore.

Cilj samita je da se ograniči globalno zagrevanje na dva stepena Celzijusa, ili manje, u odnosu na nivo pre industrijske revolucije, tako što će se smanjiti upotreba fosilnih goriva, koja se smatra uzročnikom klimatskih promena.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.