PARIZ GORI Treću noć zaredom Kinezi i policija imaju ŽESTOKE OKRŠAJE

Izvor: Blic, 30.Mar.2017, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PARIZ GORI Treću noć zaredom Kinezi i policija imaju ŽESTOKE OKRŠAJE

U Parizu su treću noć zaredom pripadnici kineske zajednice u tom gradu protestovali zbog smrti sunarodnika Šaoajo Liua, oca četvoro dece, koji je u nedelju ubijen u svom stanu tokom policijske akcije, javljaju francuski mediji.

Iako je porodica ubijenog Kineza pozvala na smirivanje posle nasilnih protesta koji su održani u ponedeljak i utorak uveče, sinoć je ponovo došlo do sukoba između demonstranata i policajaca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ovog puta u blizini gradske skupštine.

Sinoć je u centru francuske prestonice protestovalo više od 200 pripadnika kineske zajednice, koji su uzvikivali "Policajci ubice" i zapalili stotine sveća odajući tako poštu 56-godišnjem Šaoajo Liuu.

Oko 22:30 sati protesti su postali nasilni kada su demonstranti pokušali da blokiraju glavnu saobraćajnicu barijerama, a neki su gađali policajce projektilima i nasrtali na njih, na šta je policija odgovorila suzavcem, prenosi francuska televizija BFM.

Demonstranti su, takođe, razbijali izloge i palili kante za smeće.

Demonstration of the Chinese community carry on to protest against police killing of a Chinese national in conflict last Sunday in #Paris pic.twitter.com/BvWTVNUt8u

Na kraju su intervenisale specijalne snage, koje su opkolile demonstrane i po grupama ih odvodile do metroa, a situacija se smirila oko 01.00.

Cars Burn in Paris as Migrant Communities Protest Police Shootinghttps://t.co/hQGqs9pa66 pic.twitter.com/d2Iing85oB

Za večeras su na Trgu Republike zakazani i četvrti protesti zaredom, navodi BFM.

U ponedeljak i utorak protesti su održani ispred stanice policije u 19. arondismanu gde se nalazi stambena zgrada u kojoj je Šaojo Liu u ubijen, a ukupno je 45 demonstranata privedeno zbog nasilja prema policiji pri čemu su bacali projektile i oštetili policijska vozila.

Peking je pre dva dana pozvao Francusku da zaštiti kineske državljane u Parizu nakon što je pariska policija ubila Kineza što je izazvalo nasilne proteste u kojima je u ponedeljak uveče 35 osoba uhapšeno.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Francuskoj uputilo zvaničnu pritužbu zbog događaja u Parizu, preneo je AFP.

Clashes erupted in #Paris as hundreds of people continued to protest after Chinese man killed https://t.co/9yn8VX1ueN pic.twitter.com/zHAZGW7lyd

Peking poziva Pariz da "garantuje bezbednost, zakonska prava i interese kineskih građana u Francuskoj i da na racionalan način tretira reagovanje kineskog naroda na taj incident", rekla je u utorak portparolka kineskog Ministarstva Hua Čunjing na konferenciji za novinare.

Policija je saopštila da je u nedelju pozvana u stan Šajo Liua zbog "porodične svađe", ali da je on, čim je otvorio vrata, hladnim oružjem napao jednog policajca i ranio ga, nakon čega je drugi policajac otvorio vatru na kineskog državljanina usmrtivši ga.

Međutim, porodica Šaojo Liua u potpunosti osporava policijsku verziju događaja i objašnjava da je on makazama rasecao ribu u trenutku kada su policajci upali u njihov stan, rekao je advokat te porodice Kalvin Žob, istakavši da ubijeni Kinez "nije nikoga povredio".

Francuska policija se, inače, proteklih meseci suočava sa kritikama da primenjuje nasilje nakon optužbi da je policajac silovao mladića afričkog porekla pendrekom, zbog čega je održano više protesta od 2. februara, podseća francuska agencija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.