Svetleća reklama Pepsi-kole u Njujorku proglašena istorijskim spomenikom

Izvor: Radio 021, 14.Apr.2016, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetleća reklama Pepsi-kole u Njujorku proglašena istorijskim spomenikom

Ogromna svetleća reklama Pepsi-kole koja se nalazi na Ist Riveru u Njujorku, uvrštena je kao istorijski spomenik posle 25 godina rasprave, saopštile su gradske vlasti.

Veliki znak crvene boje, dužine 37 metara i visine oko 18 metara, veoma vidljiv iz četvrti Menheten, postavljen je na njujorškom moreuzu Ist River 40-ih godina prošlog veka kao ukras >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << fabrike Pepsi u tom industrijskom delu grada duž Long Ajlenda.

Znak je napravljen 1936. godine i predstavljao je tada logo te marke bezalkoholnog pića s neonskim osvetljenjem i slovima od čelika i porcelana pored ogromne boce Pepsija. Reklama je restaurirana 1993. godine posle oštećenja u jakom nevremenu.

Fabrika za flaširanje je zatvorena 1999. i prodata dve godine kasnije, ali je oznaka ostala.

Ta reklama je služila kao dekor za brojne filmove, među kojima "Prevodilac" reditelja Sidnija Polaka iz 2005. godine s Nikol Kidman i Šonom Penom u glavnim ulogama.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.