SENAT JAČI OD OBAME: Amerikanci će moći da tuže Saudijsku Arabiju zbog terorističkog napada 11. septembra!

Izvor: Telegraf.rs, 28.Sep.2016, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SENAT JAČI OD OBAME: Amerikanci će moći da tuže Saudijsku Arabiju zbog terorističkog napada 11. septembra!

Američki senat oborio je veto Baraka Obame na zakon koji bi omogućio Amerikancima da tuže Saudijsku Arabiju zbog napada na Svetski trgovinski centar.

Podsetimo, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakon kojim se porodicama žrtava napada od 11. septembra omogućava da tuže Saudijsku Arabiju zbog odštete.

Zakon je usvojen samo dva dana posle 15-godišnjice terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu, u kojima je život izgubilo gotovo 3.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << ljudi.

Protivnici tih mera tvrde da bi to moglo dovesti do zategnutih odnosa sa Saudijskom Arabijom kao i do uzvratnim mera na čijoj meti bi se našli američki državljani ili kompanije u drugim zemljama.

Obama je izrazio "duboku simpatiju" za porodice žrtava, ali je kazao da bi, bez obzira na to, ovaj zakon bio "štetan po nacionalne interese SAD" i podrivao principe suverenog imuniteta.

Vlasti Saudijske Arabije su u aprilu ove godine zapretile administraciji predsednika SAD Baraka Obame da će rasprodati imovinu u SAD u vrednosti od 750 milijardi dolara ako Kongres usvoji zakon koji bi omogućio da se saudijskoj državi sudi za umešanost u terorističke napade 11. septembra 2001.

Procene ekonomista su da bi takav potez američkog saveznika na Bliskom istoku mogao čak i da poljulja dolar. Drugi veliki problem je vojna saradnja. SAD i Saudijska Arabija tradicionalni su partneri, a u borbi za prevlast u muslimanskom svetu između ove zemlje i Irana SAD je otvoreno na strani Saudijaca. Na istoj su strani i u Siriji.

(Telegraf.rs / Izvor: rt.com)


Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Vašington

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

KONGRES JAČI OD OBAME: Može se suditi Arabiji

Izvor: Mondo, 28.Sep.2016

Oba doma Kongresa SAD oborila su veto predsednika Baraka Obame na donošenje zakona prema kome bi rodbina poginulih u napadu na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2000. godine mogla da tuži Saudijsku Arabiju...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Senat SAD je velikom većinom, 97 naprema jedan,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.