Senat nadglasao Obamin veto na zakon tužite Saudijce

Izvor: B92, 28.Sep.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senat nadglasao Obamin veto na zakon "tužite Saudijce"

Vašington -- Američki Senat ubedljivo je nadglasao (97:1) veto Baraka Obame na zakon o mogućnosti podizanja tužbe protiv Saudijske Arabije zbog napada 11. septembra 2001.

Ovo je prvi ovakav slučaj u toku Obamine administracije, a ukupno 111. u američkoj istoriji.

Američki predsednik Barak Obama uložio je prošle nedelje veto na zakon koji dozvoljava porodicama žrtava napada 11. septembra 2001. da tuže Saudijsku Arabiju.

Obama je izrazio "duboku simpatiju" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za porodice žrtava, ali je kazao da bi, bez obzira na to, ovaj zakon bio "štetan po nacionalne interese SAD" i podrivao principe suverenog imuniteta.

Zakon koji omogućava preživelima i porodicama poginulih u terorističkim napadima 2001. usvojen je 9. septembra, uoči 15. godišnjice terorističkih napada u kojima je život izgubilo skoro 3.000 ljudi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ARABIJA PLAĆA ODŠTETU ZBOG RUŠENJA STC, RIJAD PRETI AMERICI: Senat zadao žestok udarac Baraku Obami!

Izvor: Kurir, 28.Sep.2016

...Ovo je prvo obaranje veta za vreme mandata aktuelnog predsednika SAD..Podsetimo, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je danas zakon kojim se porodicama žrtava napada od 11 septembra omogućava da tuže Saudijsku Arabiju zbog odštete, uprkos pretnji Bele kuće da će staviti veto na tu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.