Konkurs za učešće u umetničkoj kolonizaciji niške Tvrđave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2016, 06:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurs za učešće u umetničkoj kolonizaciji niške Tvrđave

Nišvil fondacija i Udruženje umetnika ARTEF pozivaju mlade stvaraoce do 36 godine koji se izražavaju u formi skulpture i slike da se prijave na konkurs za učešće u prvoj umetničkoj kolonizaciji niške Tvrđave pod nazivom "Art to go jazzy".

Projekat će se realizovati u okviru Nišvil džez festivala i održaće se ispred izgorelih ateljea >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u trećem koridoru niške Tvrđave.

Konkurs je namenjen stvaraocima iz zemlje i inostranstva, jer organizatori teže da ovim projektom "na ubedljiv način predstave i realizuju ideju multikulturalnosti, multiuniverzalnosti i multipovezanosti različitih izraza i formi na jednom mestu".

Konkurs je otvoren do 10. jula. Potrebno je dostaviti kratku biografiju sa tri rada iz oblasti skulpture ili slike, sa informacijama o nazivu, dimenzijama i tehnici u PDF formatu na adresu: arttogojazzy@gmail.com.

Rezultati konkursa biće objavljeni do 15. jula, na zvaničnom sajtu festivala i na Facebook stranici Udruženja umetnika ARTEF.

Ideja za mesto održavanja kolonije potekla je iz potrebe da se skrene pažnja na ateljea koja od 2003. godine stoje kao ruglo i ružan podsetnik o stavu i načinu na koji se nadležne institucije ophode prema umetnicima, a ovde i autorima sa reputacijom istaknutih umetnika čiji su radovi zajedno sa zidinama izgoreli, stoji u saopštenju organizatora Nišvil festivala.

Motiv za pokretanje ovog projekta je pre svega angažovanje mladih, školovanih umetnika, stvaranje prostora za njihovu promociju i aktuelizaciju umetnosti kao i predstavljanje umetnosti van galerijskog prostora.

Saradnja umetnika okupljenih na jednom mestu rezultiraće razmenom iskustava, otvorenim raspravama o umetnosti i kulturi danas, o ambijentu i konzumentima kulture, te i o nužnoj potrebi za implementiranje vrhunske umetnosti i kulture u sve pore našeg društva.

Od učesnika očekuje se da svoje radove prilagode ideji festivala, a tematska odrednica je džez kao sloboda umetničkog izražavanja.

Namera organizatora jeste da dela prijavljenih autora budu u narednim godinama nagradni fond festivala, a svako od umetnika dobiće potvrdu u čijem je vlasništvu njegov rad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.