Al Foster Quintet na Nišville Jazz Festivalu

Izvor: BalkanRock.com, 23.Feb.2017, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al Foster Quintet na Nišville Jazz Festivalu

Kvintet legendarnog Ala Fostera, omiljenog bubnjara Majlsa Devisa, nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu u petak 11. avgusta. U postavi koju čine i alt saksofonista Mike DiRubbo, trubač Freddie Hendrix, klavirista Adam Birnbaum i kontrabasista Doug Weiss izvešće program posvećen jednom od najuticajnijih džez muzičara svih vremena – Čarliju Parkeru.

Al Foster je svakako jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << od najboljih i najsvestranijih džez bubnjara svih vremena. Tome u prilog ide i činjenica da je Foster jedini muzičar kojeg je Majls Devis angažovao i pre i posle svog privremenog “penzionisanja”, a Foster je uz to i bio jedan od svega nekoliko muzičara sa kojima je Majls kontaktirao tokom te šestogodišnje pauze (1975 – 1981).

Foster je rođen 1943. u Ričmondu (Virdžinija) a odrastao je u Njujorku. Prvi komplet bubnjeva dobio je kao desetogodišnjak, a otac – džez kontrabasista ga je ohrabrivao da vežba uz snimke na kojima je svirao Max Roach. Još u tinejdžerskim godinama sreo je Sonija Rolinsa koji je veoma uticao na njega, a na spisku muzičara sa kojima je sarađivao do svoje dvedeset treće godine su i: Hugh Masekela, Ted Curson and Illinois Jaquet, Blue Mitchell (sa čijim je bendom 1964. godine prvi put ušao u studio), Lou Donaldson i Kai Winding.

Al Foster je neuobičajeno svestran bubnjar koji se podjednako dobro snalazi u stilovima od bi bapa, pa do slobodnijih formi i džez roka. Pre svega poštovan je i cenjen zbog specifičnog senzibiliteta i retke sposobnosti da sluša ostale muzičare i pri tom, na skoro telepatski način – prati njihove solo deonice. Rečju on je “vernik” u čistotu muzike i veliki umetnik koji nastavlja da iznova pomera granice kreativnosti, a sve u cilju da očuva najviše standarde u savremenom džezu.

Ovogodišnji 34. Internacionalni niški jazz festival Nišville održaće se od 10. do 13.avgusta na niškoj Tvrđavi, a na otvaranju nastupiće Bisera Veletanić, dok će festival zatvoriti Candy Dulfer. Od 1.februara 2017 komplet ulaznica košta 2.000 dinara, a ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u mreži CS Eventim u Srbiji i inostranstvu, kao i putem online prodaje na www.eventim.rs

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.