Izvor: Politika, 24.Nov.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrajinska vlada podmlađuje sela

Mnogi mladi parovi u Vojvodini ovih dana pregledaju sajtove agencija za prodaju nekretnina, u potrazi za idealnom porodičnom kućom na selu do koje bi mogli da dođu vrlo povoljno

Novi Sad – Kuća u selu Višnjevac kod Subotice, od 80 kvadrata prodaje se za 9.000 evra. Na drugom kraju Vojvodine, u Perlezu, za kuću od 90 kvadrata treba izdvojiti 10.000 evra. Samo na jednoj strani sajta za prodaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nekretnina nalazi se pet ponuda za porodične kuće u vojvođanskim selima, čija cena ne prelazi 10.000 evra. To su uglavnom kompletna domaćinstva, komunalno opremljena, sa kućom, pomoćnim objektima, okućnicom i oko pet-šest hektara zemlje, i udaljene oko dvadesetak kilometara od opštinskih centara. Godinama, porodične kuće po vojvođanskim selima mogu da se kupe po bagatelnim cenama. Ponuda je ogromna, a potražnje skoro da nije bilo. I dok te kuće niko nije želeo, Novi Sad i drugi gradovi u Vojvodini postali su prenaseljeni podstanarima i nezaposlenima. Čini se da postoji šansa da ta situacija počne da se menja. Mnogi mladi parovi koji žive u Vojvodini ovih dana pregledaju sajtove agencija za prodaju nekretnina, u potrazi za idealnom porodičnom kućom na selu do koje bi mogli da dođu vrlo povoljno, ili čak za džabe.

– Telefoni su nam usijani, a mene ljudi na ulici zaustavljaju i raspituju se o detaljima konkursa za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom – priča za „Politiku” Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, 10 dana nakon što je konkurs objavljen. 

Vasin ne može da sakrije zadovoljstvo što je ideja koju već dugo „razrađuju” izazvala ogromno interesovanje. Cilj im je, kaže, da pokušaju da nasele i podmlade sela. Za to je, u ovom pilot-konkursu, iz pokrajinske kase izdvojeno 42 miliona dinara.

– Mogu da se prijave svi mladi bračni parovi i vanbračne zajednice. Treba da budu starosti do 40 godina, da nemaju nikakvu nepokretnu imovinu u momentu kada konkurišu, da pet godina imaju prebivalište na teritoriji AP Vojvodine, da je najmanje jedno zaposleno, i da se odluče da na posao putuje iz sela koje odaberu za život. Dakle, kuće koje kupujemo ne mogu biti u opštinskim centrima, ne mogu biti u gradovima i u prigradskim naseljima. Uslov je da isključivo budu u seoskim sredinama. Pravilnik o sprovođenju ovog konkursa je veoma precizan, navedeno je šta se sve boduje, svi kriterijumi, i svako u startu može da izračuna koliko ima bodova – naglašava Vasin.

Procedura je sledeća: nakon što podnesu dokumentaciju i dokaze da ispunjavaju uslove konkursa, i ukoliko se proceni da su oni validni, kandidati sami traže kuću u selu u kome žele. Nakon toga, stručna komisija koju je formirao sekretarijat izlazi na teren, procenjuje kuću i daje preporuku da li se odobrava njena kupovina. Uslov je da par u toj kući živi najmanje 10 godina, i da ima prebivalište na toj adresi. Kako bi, eventualno, mogli da se sankcionišu oni koji ne budu ispunili taj uslov, nad svakom od tih kuća biće ustanovljena hipoteka u korist pokrajinske vlade, i ukoliko neko prekrši ugovorne odredbe moraće da napusti kuću.

– U slučaju da kuća košta više, dozvolili smo da gornja granica bude milion i po dinara, s tim što mi pomažemo sa milion dinara. Računali smo da su kuće u selima u okolini Novog Sada i Subotice skuplje nego u banatskim selima oko Bele Crkve i Vršca. U slučaju istih bodova, prednost će imati oni koji nađu kuću sa većom okućnicom, jer okućnica na selu omogućava i radne sadržaje – objašnjava Miroslav Vasin.

S obzirom na to da je uslov da jedan član zajednice ima posao, moguće je da poslodavac ne bude želeo da mu plaća prevoz. U tim slučajevima, pokrajinska vlada će pozvati lokalne samouprave da bar dve godine subvencionišu prevoz.

– Akcija je pun pogodak i nadamo se da će u našoj opštini biti zainteresovanih – kaže za „Politiku” Stanko Petrović, predsednik opštine Bela Crkva, i dodaje:

– Mi smo 2006. godine imali sličnu akciju sa jednom agencijom iz Švedske koja je kupila 10 kuća na selima, po ceni između 5.000 i 10.000 evra, i tako smo skućili 10 porodica. Kao opština sa vrlo siromašnim budžetom, već subvencionišemo prevoz, za sve đake penzionere i zaposlene, preko našeg lokalnog auto-transportnog preduzeća. Tako da, što se tiče prevoza na posao, već imaju garanciju da ga dobijaju besplatno.

Inače, Bela Crkva spada u jedno od najkritičnijih područja sa mnogo praznih kuća u skoro napuštenim selima, kao i druge opštine u južnom Banatu (Sečanj, Žitište, Plandište, Opovo...). Svaka kuća koja uđe u program kupovine mora biti pravno potpuno čista, ne može biti u procesu nasleđivanja, niti može da se kupuje od rođaka.

– Pokušaćemo da izbegnemo svaku vrstu manipulacije. Znam da je u našem društvu to teško reći, posebno jer je ovo vrlo komplikovan proces. Sigurno će se javiti neka pitanja koja nismo mogli da predvidimo, iako smo pola godine radili na stvaranju uslova za realizaciju ovog konkursa, pokušavajući da predvidimo sve moguće varijante. Transparentnost je ono čime se borimo protiv eventualnih zloupotreba – objašnjava Vasin.

Konkurs po kojem pokrajinska vlada mladim parovima kupuje kuću u vojvođanskim selima otvoren je do 15. januara 2015. godine. Svi uslovi se nalaze na sajtu pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Kako je potvrđeno za „Politiku”, nakon ovih 40 kuća, dogodine bi, takođe posredstvom pokrajinske vlade, taj broj mogao biti udvostručen.

Aleksandra Komnenović

objavljeno: 25.11.2014.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.