NATO baza u Španiji: Pao avion, poginulo osam Francuza i dva Grka

Izvor: Večernje novosti, 27.Jan.2015, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO baza u Španiji: Pao avion, poginulo osam Francuza i dva Grka

Osam Francuza i dvojica Grka je poginulo, a 13 ljudi je povređeno danas popodne, kada se grčki lovac srušio u NATO centru za obuku elitnih pilota u bazi Los Ljanos, blizini grada Albasetea, na jugoistoku Španije. Ovo je saopštio španski premijer Marijano Rahoj u izjavi za privatnu televiziju Telesinko, prenosi AFP. Avion F-16 je "izgubio snagu" prilikom poletanja i pao je na deo baze u kojem su bile prizemljene druge letelice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << udarivši u nekoliko njih, stoji u saopštenju španskog ministarstva odbrane. Osim dvojice pilota palog aviona, među poginulima su i neki drugi piloti i aviomehaničari. Italijansko ministarstvo odbrane je saopštilo da među povređenima ima i devet Italijana. Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan trebalo bi da sutra doputuje u bazu Los Ljanos. U trenutku nesreće u bazi su se nalazili avioni iz nekoliko zemalja članica NATO. Prema saopštenju generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, grčki avion je učestvovao u vežbi u okviru NATO Programa taktičkog rukovođenja, kojim treba da se unapredi multinacionalna saradnja u vojnim operacijama.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo deveti Francuz, ukupno 11 žrtava pada aviona

Izvor: Studio B, 27.Jan.2015

Deveti Francuz preminuo je danas od zadobijenih rana usled pada vojnog aviona tokom NATO obuke u Španiji, čime se ukupan broj žrtava te nesreće popeo na 11, uključujući dvojicu Grka...Francuz je preminuo u madridskoj bolnici La Paz u kojoj je bio zbrinut posle nesreće u vojnoj bazi na jugoistoku...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.