CNN poziva: Šaljite nam slike Srbije!

Izvor: Blic, 21.Nov.2014, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CNN poziva: Šaljite nam slike Srbije!

U poslednjih dvadesetak godina, slika Srbije predstavljena kroz prizmu američke televizije CNN bila je sve samo ne sjajna. Građanski rat devedesetih godina, era Slobodana Miloševića, sukobi na Kosovu, NATO bombardovanje...samo su neke od situacija u kojima je Srbija okarakterisana kao negativac. Ipak, vremena se menjaju, a sa njima i način na koji američki CNN doživljava i predstavlja našu zemlju.

Naime, na njihovom sajtu, pod rubrikom "CNN iReport" pojavio se tekst >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čiji je naslov "Navedite svoje omiljene stvari vezane za Srbiju." Čitaoci se takođe pozivaju da "pošalju svoje fotografije ove evropske države, od kojih će najlepše biti objavljene na CNN-u."

"Smeštena na raskršću Istoka i Zapada, Srbija je bila svedok burne istorije koja se odvijala u njenim drevnim gradovima, planinama i ravnicama. Posle godina koje su obeležili nemiri i napetost nakon raspada Jugoslavije, ova zemlja se nametnula kao mesto glavnog čvorišta ovog dela Evrope. Takođe, predstavlja veoma atraktivnu turističku destinaciju."

Ovako tekst o Srbiji započinje Rejčel Rodrigez, jedan od producenata CNN-a, koja je inicirala ovu svojevrsnu prepisku o Srbiji i njenim vrlinama, i na taj način je prikazala u malo drugačijem, vedrijem svetlu u odnosu na raniji, tmuran i osuđujući opis naše zemlje.

"Da li ste ikada posetili Srbiju? CNN vas poziva da nam pošaljete fotografije vaših omiljenih stvari vezanih za ovu državu. U pitanju može biti jedinstvena, istorijska građevina, jedan od specijaliteta fascinantne srpske kuhinje ili pogled na mesto gde se spajaju dve prelepe reke, Sava i Dunav. Detalji iz nedovoljno poznate, prebogate srpske istorije i njenim znamenitim ličnostima takođe su poželjni", nastavlja Rodrigezova.

Have you ever been to Serbia? @cnnireport wants to see your pictures of the country http://t.co/yotApAjqQL pic.twitter.com/ZpcxvmivOO

Nedugo posle objave njenog teksta, počele su da stižu fotografije i tekstovi čitalaca, čime je ova tema produbljena, a hvalospevi na račun Srbije umnoženi.

"Pravoslavni beli grad, u kojem sam proveo par dana početkom ove godine, naprosto me je oduševio. Ljubaznost njegovih građana, čiji su preci živeli, ratovali, branili i umirali na ovom tlu stotinama godina unazad je neverovatna.

Najbolji deo Srbije su njeni ljudi. Srbi su kulturološki duboko produhovljen narod, sa starom tradicijom i vrednostima. Čim kročite na tlo Srbije, osetite ponos i privrženost ovog naroda svojoj bogatoj istoriji. Balkanci su jedinstveni po tom pitanju. Ukoliko niste posetili hram Svetog Save, najveću pravoslavnu crkvu na svetu, obavezno to učinite. Ostaćete bez teksta."

Ovo je komentar jednog od čitalaca, koji je uz to priložio i fotografiju pogleda sa terase jednog beogradskog hotela.

Pozitivni, pohvalni tekstovi poput ovog sigurno menjaju imidž "negativca" koji je naša zemlja godinama nosila kao žig, zbog kojeg je svet imao pogrešnu predstavu o životu i ljudima u Srbiji.
Pogledaj vesti o: NATO,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.