Ambasadori preporučili ulazak CG u NATO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2015, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasadori preporučili ulazak CG u NATO

Ambasadori zemalja članica NATO preporučili su danas šefovima diplomatija da pozovu Crnu Goru u NATO, saopštio je ambasador Slovačke pri Alijansi Tomaš Valašek.

Ipak, kako je saopštio, Crna Gora ne bi trebalo još da slavi jer konačnu odluku donose ministri spoljnih poslova.

Valašek je saopštio da se nada da će NATO uvažiti reforme koje je Crna Gora sprovela a koje su po njegovom mišljenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << impresivne.

''Naravno, samo ministri odlučuju, ono što znam u ovom trenutku je da su ambasadori preporučili ministrima da Crnoj Gori uruče pozivnicu, ali ponavljam samo ministri odlučuju. Dosadašnja praksa je pokazala da veoma retko ministri donesu odluku koja se razlikuje od odluke ambasadora, ali uvek postoji teoretska mogućnost tako da još nemojte slaviti. Sačekajte ipak ministarski sastanak koji je sutra i njihovu konačnu odluku", rekao je Valašek za Radio Antenu M.

Pozivajući se na diplomatske izvore, TVCG je javila da će odluka o pozivu biti pozitivna. Zvanična potvrda će se čekati nakon glasanja 28 zemalja članica.

Odluka o pozivu Crnoj Gori da se pridruži NATO biće doneta 2. decembra, javila je Televizija Crne Gore iz sedišta Alijanse.

Okrugli sto u Moskvi: Potreban referendum o ulasku CG u NATO

U Crnoj Gori mora biti održan referendum o eventualnom ulasku u NATO, a Rusija mora aktivno da se uključi u taj proces, ocenjeno je na današnjem okruglom stolu u Moskvi.

Na okruglom stolu "Da li je u Crnoj Gori moguć politički dijalog", održanom u redakciji lista Parlamentarna gazeta, ocenjeno je, takođe, da Rusija mora da uvede ekonomske sankcije Podgorici, ako donese odluku o ulasku u Alijansu bez referenduma.

Potpredsednik ruske Državne Dume Sergej Železnjak rekao je da će ako Crna Gora uđe u NATO, Moskva biti prinuđena da joj uvede ekonomske sankcije. Po njegovim rečima, Crna Gora će imati više koristi od vojnog neutraliteta, a da vlasti u CG "teraju građane da odbace svoje istorijske veze sa Rusijom i postanu vazal NATO".

Železnjak je ocenio da su netačne tvrdnje da se ulaskom u NATO neće promeniti odnosi između Rusije i Crne Gore, jer će, kako je rekao, u tom slučaju od sankcija imati štete građani primorja i zimskih centara na severu Crne Gore, turističke agencije i hoteli. Oni koji iznose takve teze da neće doći do pogoršanja su "neprijatelji i Rusije i Crne Gore", dodao je on.

Član Komiteta Dume za veze sa dijasporom Vasilij Lihačov kazao je da će poslanici Dume pokušati da utiču na odluku o primanju Crne Gore u NATO i putem parlamentarnih veza u evropskim organizacijama. Po njegovim rečima, ne sme se dogoditi da Crna Gora stupi u Alijansu, jer se u Crnoj Gori rešava pitanje i evropske bezbednosti.

Direktor Balkanskog centra za međunarodnu saradnju Viktor Kolbanovski kazao je da je neophodna konsolidacija organizacija u Rusiji kako bi se realizovali ruski javno-društveni projekti u Crnoj Gori. "Moramo da štitimo interese 10.000 naših građana u Crnoj Gori", rekao je Kolbanovski.

"Moramo da se borimo za Crnu Goru, za naše sunarodnike, kao što smo se borili i u Ukrajini i drugim tačkama", rekao je Lihačov.

Milan Knežević iz Socijalističke narodne partije Crne Gore uključio se Skajpom iz Podgorice i rekao da je značajno da Rusija podrži koncept vojne neutralnosti Crne Gore i da zajedno sa NATO bude garant te neutralnosti.

"Tražimo otvorenu podršku Rusije, kao što Đukanović ima direktnu podršku NATO. Prisustvo Rusije u Crnoj Gori je od izuzetnog značaja i za Rusiju i za Crnu Goru kada je reč o održavanju referenduma", rekao je Knežević.

Lider Nove srpske demokratije Andreja Mandić, takođe preko Skajpa, ocenio je da će izbegavanje održavanja referenduma imati "nepredviđene posledice" jer će Crna Gora "ući u politički vrtlog koji će dovesti do ivice sukoba u zemlji".

Rusija se otvoreno protivi ulasku Crne Gore u NATO

Crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić je rekao da treba očekivati "dobre vesti" iz NATO.

Lukšić je sinoć u intervjuu za podgoričku Atlas televiziju rekao da mu nije poznato da li je predsednik Francuske Fransoa Oland o članstvu Crne Gore u NATO nedavno razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Rusija se otvoreno protivi ulasku Crne Gore u NATO, a u tom smislu nedavno je ruska Duma usvojila rezoluciju sa upozoravajućim ocenama o posledicama pozivnice za članstvo, kako za Crnu Goru, tako i za odnose Rusije i NATO.

Crnogorski zvaničnici više puta su isticali da među zemljama-članicama NATO postoji visok stepen saglasnosti o potrebi da Crna Gora bude pozvana u članstvo Severnoatlantskog saveza.

Ipak, niko još nije saopštio i o tome postoji nedoumica kako će na ministarskom sastanku o Crnoj Gori glasati Francuska.

Krivokapić: Crna Gora od 1. decembra "zapadna zemlja"

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić nedavno je rekao da će Crna Gora od 1. decembra ove godine biti ne samo zemlja Zapadnog Balkana, nego, kako je naveo, "zapadna zemlja".

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ranije je rekao da je siguran da će Crna Gora dobiti pozivnicu za punopravno članstvo u NATO.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg više puta je istakao da je Crna Gora postigla dobre rezultate koji je kandiduju za novu članicu tog saveza. Da će Crna Gora biti pozvana u NATO uveravaju ovih dana i ambasadori nekih zemalja u Podgorici, posebno Mađarske i Slovačke.

Crnogorska vlast, ipak, najviše se nada da će na ostale članice NATO-a presudno uticati stav SAD, čiji je potpredsjednik Džozef Bajden najavio podršku Crnoj Gori. Nemačka je, takođe, nagovestila da će glasati za pozivnicu Crnoj Gori.

Lekić: I 2014. godina bila proglašena "NATO godinom"

Lider opozicione stranke Demos Miodrag Lekić upozorio je da crnogorska vlast "prerano slavi" moguću pozivnicu za članstvo u NATO.

Lekić je podsetio da je i 2014. godina bila proglašena "NATO godinom".

Prema rečima Lekića, i ova godina je bila "NATO godina", a verovatno će tako biti označena i 2016. Vladajuće partije, kako je Lekić naveo, to će iskoristi za predizbornu kampanju, uoči očekivanih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

142

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Crna Gora u iščekivanju odluke NATO-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Nov.2015

Crna Gora, politički podeljena u vezi sa eventualnim članstvom u NATO, u iščekivanju je odluke ministara zemalja Severnoatlantskog saveza da li će biti pozvana u članstvo te alijanse...Odluka bi trebalo da bude donijeta na ministarskom sastanku koji počinje u utorak, a crnogorski ministar vanjskih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.