Izvor: BalkanRock.com, 08.Jun.2017, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veličanstveni Ministry samljeli zagrebačku Tvornicu

Ministry; foto: Marko Plečko

Ministry, američki pioniri industrial metala posjetili su sinoć zagrebačku Tvornicu kulture po prvi put u više od trideset godina postojanja. Riječ je o bendu koji je od new wave synth početaka prošao šarolik put, s albumom “Psalm 69: The Way to Succeed and the Way to Suck Eggs” kao jednom od najznačajnijih postaja. Vođeni besmrtnim Alom Jourgensenom ostavili su nemjerljiv trag u industralu i na određeni način otvorili >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << put za kasniji komercijalni uspjeh Rammsteina i nekih drugih.

Al je ujedno i jedini preostali originalni član, a ostatak ekipe čine nekadašnji članovi bendova Fear Factory, Prong, Stone Sour i Killing Joke. Koncert počinje nešto iza 21:30 kada se laganim uvodom na pozornici pojavljuju svi osim velikog vođe. Uskoro započinju prvi riffovi “Psalm 69“, na pozornicu izlazi Al i sve je spremno na skoro dvosatno gaženje Tvornice. Publika je na prvih par stvari reagirala djelomično suzdržano, da bi se stvari znatno promijenile nakon prvog obraćanja publici tamo negdje oko četvrte pjesme. Tada je Al kratko progovorio o novom albumu koji je planiran za izlazak ove godine, a s istog je odsvirana i nova stvar “Antifa“. Možemo reći da ne predstavlja veliki kontrast u odnosu na stare stvari i da se radi o već provjerenom receptu Ministryja. Na ekranu iza benda su se cijelo vrijeme prikazivale nešto aktualnije snimke pa smo se tako mogli nagledati predsjednika Trumpa u svakakvim ulogama, a sve je bilo popraćeno intenzivnim light showom i stroboskopima koji su pojačali dojam općeg kaosa.

Muzika Ministryja je ispunjena repeticijom i konstrukcijom pjesme u kojoj se neprestano nešto gradi, tako da build-up s vremenom postane sam sebi svrha. Putovanje postaje cilj, a ponavljajući nihilistični i istovremeno brutalni riffovi gitara praćeni pumpajućim bubnjem su samo sredstvo. Na sve to se zatim složi legendarni vokal Ala Jouergensena koji ostavlja dojam kao da se netko polupijano dere na vas i propovijeda o filozofiji istovremeno.

Kako je vrijeme odmicalo, publika je s bendom više tonula u trans i mosh pit se povećavao, da bi na kraju zauzimao skoro pola dvorane. Svi elementi koji Ministry čine velikim bendom, uživo još više dolaze do izražaja i sigurno je riječ o jednom od onih bendova koji su uživo ”bolji” nego studijski.

Vrhunaca je bilo mnogo, a službeni kraj koncerta su obilježile “Just One Fix” i “Thieves” tijekom koje dolazi do prekrasne harmonije benda i publike. Nakon kraće pauze ritual se nastavlja i uspješno završava s “Filth Pig“, “So What” i “Khyber Pass“.

Bilo je tu još nekog dozivanja na drugi bis, ali skoro dva sata su bila sasvim dovoljna za prvi susret Ministryja i Zagreba. Koncert je i s tehničke strane prošao jako dobro. Zvuk je na početku bio tradicionalno muljav, gitare nejasne, previše činela i zakopan vokal, ali su se stvari znatno popravile u drugoj polovici, tako da općenito gledano možemo biti zadovoljni. Spektakularno otvaranje ljetne koncertne sezone predvođeno s Los Angeles Agency, spremno očekujemo nastavak i nova imena, a nekad možda i vraćanje Ministryja na ove prostore.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.