Izvor: BalkanRock.com, 25.Apr.2016, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Tradicija i individualni talenat” – Amy LaVere & Will Sexton, On Tour i The LVC’z u KC Gradu

Amy LaVere & Will Sexton; foto: arhiva

Čuveni esej T. S. Eliota, pomenut u naslovu ovog izveštaja, nije upotrebljen kako bi se tekstu ili događaju koji će biti opisan dao intelektualniji ton, već isključivo kako bi se nagovestili okviri u kojima se odvijao ovaj deo rođendanske proslave KC Grada.

Koncert koji su sinoć u KC Gradu priredili Ejmi Lavir i Vil Sekston, On Tour i The LVC’z, celim svojim tokom je kružio između obrada nekih >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << od ključnih pesama rok muzike i autorskih numera. Pre oficijelnog dela svirke, nastupio je dvočlani bend Granola Crunch Punk. Dve tinejdžerke, u postavi bubanj, gitara i vokal, pesmom koju su izvele napravile su odličan uvod. Svojim nastupom su razoružale sve one koji bi imali zamerke na početnu tremu ili poneku grešku i potsetile na to da rokenrol uvek iznova započinje svoj put upravo kroz osobe njihovih godina i na način na koji su one to sinoć prezentovale. Otuda su i zaslužile gromoglasan aplauz.

Oficijelni deo koncerta započeli su The LVC’z. Sa par autorskih numera sa predstojećeg debi albuma Lights Out At Never publiku su “crnom limuzinom” odvezli kako do Elvisovog Memfisa, Njujorka, tako i do predela po kojima je Li Van Klif u vesternima jurio ucenjene glave. Nakon njih se na bini pojavio sastav On Tour, koji je po ko zna koji put potvrdio da su jedni od najreprezentativnijih predstavnika amerikane kod nas, ali i to da njihovi dometi nadrastaju lokalne okvire i omogućavaju im da ravnopravno dele binu sa stranim muzičarima.

Kada se bendu On Tour na bini priključio Vil Sekston, veče je poprimilo drukčiji tok. Postalo je posvećeno zajedničkom projektu ovog sastava sa Ejmi i Vilom, koji nosi radni naziv Covering The Faves. Radi se o obradama numera koje su uticale na ove muzičare. Već na samom početku, izvedbama pesama I Don’t Wanna Talk About It sastava Crazy Horse i Why Not Your Baby Džina Klarka su pokazali da je izbor obrada odličan.

Bend On Tour je na kratko napustio binu te su Ejmi i Vil izveli par ličnih favorita, među kojima su se izdvojili Losing End Nila Janga, Don’t Think Twice It’s All Right Boba Dilana i Green Grass Toma Vejtsa.

Kada su se Ejmi i Vilu na bini ponovo priključili On Tour, pokazala se sva raskoš projekta Covering The Faves. Pet vokala koji su se dopunjavali kao da oduvek pevaju zajedno, gitare, mandolina, daire, bas i usna harmonika, vodili su publiku nekim od najlepših puteva koje ova muzika nudi. Numere How I Get To Memphis Bobija Barea, Funnel Of Love Vande Džekson, Jolene Doli Parton, sve do završne A Song For You Grema Parsonsa, su potvrdile početnu konstataciju o odličnom izboru autora koje ovi muzičari imaju za uzore. Muzička tradicija kojoj su svi izvođači koji su sinoć nastupili odlučili da se priključe i neosporan veliki individualan talenat, činili su neraskidivo jedinstvo.

Slobodan i nadahnut pristup obradama klasika, vraćanje rok muzike na njene izvore i pričanje starih priča na nov način delovali su katarzično kako na izvođače, tako i na publiku. Otuda ostaje da se nadamo nastavku saradnje Ejmi i Vila sa sastavom On Tour, skorom izlasku debi albumu benda The LVC’z i novim nastupima Granola Crunch Punk. U međuvremenu, ostaje da se radujemo predsojećem koncertu Ejmi i Vila na večeri posvećenoj Memfisu, koja će se održati u Domu omladine.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.