Izvor: BalkanRock.com, 11.Avg.2015, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sziget ’15: Neka zabava počne

Foto: Stefan Savić

Godišnje doba u Budimpešti, kada horde od nekoliko stotina hiljada mladića i devojaka iz čitavog sveta, naoružani šatorima, vrećama za spavanje i ostalom propratnom kamperskom opremom hrle ka ostvrvu slobode, poznato pod nazivom Sziget festival, otpočelo je sinoć.

Činjenica da početni dan nije bio pretrpan koncertima ostavila je više vremena posetiocima za uživanje u vanmuzičkim aktivnostima koji mađarskom festivalu uopšte ne manjkaju. >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << Mnogi su se odlučili za bandži skokove, arkadne igrice ili jednostavno odmaranje u chill out zoni. Zvanično “-1″ dan, osim na glavnoj bini, doneo je nastupe na samo nekoliko manjih stejdževa. Di-džejevi su u Colosseumu održavali svoje setove, program na VOLT stejdžu sastojao se od mađarskih izvođača, dok je British Knights Europe bina odjekivala raznim ritmovima bendova iz cele Evrope.

Irie Maffia

Nastup koji je prethodio koncertu zvezde večeri na Main stage-u bio je reggae-funk-hip hop šou lokalne grupe Irie Maffia. Zaista mnogobrojni sastav (dvanaest muzičara bilo je na sceni) priredio je jednočasovnu turu skakanja, pevanja i pozitivnih vibracija. Pevajući pola na engleskom pola na mađarskom, uspeli su da dobro raspoloženje sa bine prenesu i na nemali broj posetilaca ispred scene. U tome je prednjačila tamnoputa punačka pevačica prodornog glasa, koja je odevena u ružičastu haljinu i sa šarenom maskom na glavi, doprinela karnevlaskoj atmosferi na Szigetu. Za rep deonice na mađarskom jeziku bio je zadužen Istvan Busa koji neodoljivo podseća na svog poznatijeg američkog kolegu Actiona Bronsona. Ovaj bend odgovaran je za oficijelnu himnu ovogodišnjeg izdanja festivala, tako da je na samom kraju izvedena “Easy As One, Two, Three” izmamila najveću buku i ovacije.

Pojava headlinera prve večeri, a verovatno i najveće zvezde celokupnog Sziget festivala 2015. godine, Robbie Williamsa, izazvala je opštu histeriju među publikom. Nekoliko hiljada ljudi došlo je par sati ranije kako bi zauzeli što bolju poziciju za posmatranje koncerta ove legende pop muzike. Williams se trenutno nalazi na turneji pod nazivom “Let Me Entertain You“, (u okviru koje je posetio i Beograd) te zbog toga i ne čudi što je sa istoimenom numerom počeo svoj nastup.

Širokog osmeha i kose ofarbane u plavo, ovaj rođeni zabavljač od starta je preuzeo kontrolu nad publikom, te svojim performansom (koji je uključivao zanimljive koreografije, laserska svetla i živopisna vizuelna rešenja na velikom ekranu) i komičnim komentarima između pesama oduševljavao sve prisutne. Sa naslovom turneje kao što je “Let Me Entertain You“, sasvim je očekivano bilo da će se repertoar sastojati od njegovih najpoznatijih pop hitova poput “Rock DJ“, “The Road to Mandalay“, “Swing Supreme“, “Kids“ ili “Feel“. Pesme u swing maniru su ovoga puta bile skrajnute osim obrade “Minnie the Moocher“ slavnog Caba Callowaya, koja se nalazi na njegovom albumu “Swing Both Ways“. Podršku na bini Williamsu je pružao besprekorno usviran tim muzičara i pevača, kao i mala duvačka sekcija.

Ne baš najsrećniji izbor bilo je prečesto uključivanje elemenata drugih pesama u sopstvene ili izvođenje obrada drugih izvođača do stepena kada je sve to skupa počelo da nalikuje na karaoke veče u lokalnom baru. Koliko god da je bilo zanimljivo prvog puta kada je delove pesme “I Still Haven’t Found What I’m Lookong For“ sastava U2 ubacio u svoju “Come Undone“, ubrzo je postalo zamarajuće kada smo dobili niz upliva poput “We Will Rock You“ ili “I Love Rock ’n’ Roll“ ili nemaštovitu verziju Lordine “Royals“. Ništa bolje nije izgledalo ni izvođenje „Bohemian Rhapsody“ na bisu, kultnog klasika grupe Queen, kada je Robbie prosto loše imitirao legendarnog Freddie Mercuryja. Čini se potpuno nepotrebno jer sam Williams ima mnogo dobrih vlastitih pesama, kao što su „No Regrets“, „Better Man“, „Old Before I Die“ ili „Bodies“, a koje nisu svirali.

Mnogo zabavnija bila je njegova interakcija sa obožavateljima. Silno smo se ismejali nakon spontanog skeča sa obožavateljkom iz Slovačke, Kristinom, koju je „mučio“ ne želeći da joj potpiše svoju autobiografsku knjigu, da bi ubrzo, uz veliki pritisak publike to učinio, ali sa „Kristina loves Bruno Mars“. Kasnije se potpuno iskupio kada joj je posvetio pesmu „She’s the One“, kao i kada je ovu mladu devojku izveo na binu za potrebe izvođenja numere “Candy“, gde je bila grljena i ljubljena i tako joj ovo veče učinio verovatno najboljim u životu. Takođe, silazio je među publiku za još malo grljenja sa obožavateljkama, kojima se višesatno čekanje u prvim redovima itekako isplatilo.

Za sam kraj videli smo emotivno izvođenje prelepe “Angels” koju su svi posetioci iz sveg srca horski ispratili čime je postignut vrhunac nastupa, ali Robbie je možda i upropastio to nepotrebno se vrativši kako bi izveo još jednu obradu. Ovoga puta, u pitanju je bila “My Way“. Posle svega može se reći da smo bili zabavljeni, ali ne i oboreni s nogu. U svakom slučaju sasvim korektan početak festivala.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.