Izvor: BalkanRock.com, 20.Avg.2017, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta muzičari slušaju: Darko Živković (Downstroy)

Foto: Branislava Brandić

Glavni pevač benda Downstroy, zamenik glavnog urednika portala Serbian Metal, voditelj emisije “Teorija Haosa”, Darko Živković, napiskarao je sažeti izbor omiljenih albuma.

“Kroz odrastanje sam slušao sve i svašta, no, gotovo celog života sam odan najekstremnijem žanru i zato će moj izbor biti u okviru toga. Teško mi je bilo odabrati najbolje albume, jer su mnogi na mene uticali, ali izdvajam ovih pet…” >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com <<

Sepultura – Roots (Roadrunner, 1996)

Oduvek sam bio fan ovog benda, revolucionarnog na toliko mnogo načina. Samim tim što su nastali i delovali iz Brazila meni je bilo fascinantno, totalno drugačiji trip od svega što sam čuo do tada. Biram “Roots”, njihov šesti album. Remek delo koje je na neki način podelilo fanove, a mene povuklo ka onima koji se kunu u ovaj album. Iako se moglo nazirati da će krenuti ka još eksperimentalnijem pristupu nakon “Chaos A.D.”-a, mislim da niko nije očekivao ovako nešto, tonu jednostavnih, ali dobrih i pamtljivih rifova, proste ali direktne tekstove, savršenu emociju i produkciju. Ovaj album je savršen od početka do kraja, još ako pogledate knjižicu, snimanje istog, posetu plemenima, dobićete kompletnu sliku i shvatiti zašto je ovo obavezna lektira i album koji svaka kuća treba imati.

Metallica – …And Justice for All (Elektra, 1988)

Apsolutni sam fan i ovog benda i mislim da mi nikada neće dosaditi. Volim sve albume podjednako, svaku pesmu, svaki ton. Gledao ih nekoliko puta uživo. Jednostavno, grupa za sva vremena i tate metala, bez premca. Kroz karijeru su bili brzi, spori, rokenrol, moderni i šta sve ne, ali je nekako “Justice” meni uvek odskakao. Metallica je ovde predstavila novi pristup, epohalne, dugačke numere, kompleksne aranžmane koje je i sada teško zamisliti, a ne odsvirati. Ovim albumom trash metal je dobio novu dimenziju. Neverovatan trip koji tako dobro vozi, da zaboravite koliko sve ovo (u stvari) traje. Ono što svakako nije ispalo baš kako bismo mi voleli je bas gitara, odnosno Jason koji se gotovo i ne čuje, ali ko zna, možda i to jednog dana izađe kako je trebalo biti. Tehnologija je čudo i ja tako nešto željno isčekujem.

Pantera – The Great Southern Trendkill (Eastwest, 1996)

Jedna od prvih kaseta koju sam kupio, samim tim i utisak za ceo život. Želim ovakav zvuk slušati celog života. Poseban bend u istoriji metala, nema potrebe previše pričati o istom. “The Great Southern Trendkill” je savršen album i dokaz koliko mogu biti kompleksni, moćni, besni, ali i emotivni u isto vreme. Predobar primer za to su numere “Suicide Note Pt. I/II”. Genijalna produkcija i nikad bolja Pantera koja je “uhvaćena” na traci. Rifologija koja ore po mozgu, pakleni Anselmov vokal i ritam sekcija koja bi odvalila stenu. Bogovi.

Korn – Follow the Leader (Immortal/Epic, 1998)

Da budem iskren, ovaj bend iz prva nisam mogao skapirati. Imao sam njihova prva dva studijska albuma, preslušao nekoliko puta i odustao, nije išlo. Mislim da moj mozak to u to vreme nije mogao skapirati. Tek kasnije je sve to došlo na svoje mesto, ali se već tada pojavio “Follow the Leader”. Još jedan u nizu revolucionarnih albuma, kombinacija i način sviranja kakav do tada nisam čuo, gomila gitarskih efekata, prepoznatljiv bas i funky bubanj sa neverovatnim gruvom. No, na ovom albumu posebno se ističe Jonathan Davis koji ga je otpevao, vrištao, mrmljao iz dubine duše i to se čuje. Predobri refreni, brejkovi, uplivi svega i svačega, hoćete hip-hop? Ima i toga. Takođe, odličan imidž albuma te zanimljivi spotovi. Zaista sjajan album vrhunskog benda koji baš često vrtim.

Death – Human (Relativity, 1991)

Jedinstvena kreacija koje više nema od kada Chuck nije sa nama. Apsolutni vladari ekstremnog zvuka koji su toliko odskakali od drugih da je to prosto neverovatno. Iako je kroz bend prošla čitava plejada muzičara, svako od njih je učinio da cela diskografija bude gotovo savršena. Ipak, najviše volim “Human”. Pored Chucka, na ovom izdanju svirali su i Paul, Steve i Sean. Zver od albuma koji i dan danas zvuči osvežavajuće, čak štaviše pustih ga i sada. Uvek sam u šali govorio da je ovo death metal s mozgom. :) “Suicide Machine”, “Together as One”, “Lack of Comprehension”, prosto ne znam koju bih izdvojio.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.