Izvor: BalkanRock.com, 10.Mar.2017, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sasvim osobno o Macy Gray u Velikom pogonu zagrebačke Tvornice kulture

Macy Gray / foto: Julien Duval

Nakon puno vremena, relativno sam nedavno iz dubina zvanih Pjesme koje su mi nekada bile soundtrack izvukla “She ain’t right for you” Macy Gray. Nedugo nakon toga čula sam da ova soul kraljica dolazi, a gdje drugdje nego u Tvornicu kulture. Macy je jedna od žena zbog kojih mi nikad neće biti žao što, u i dalje uglavnom patrijarhalnom društvu, nisam rođena kao muškarac. Ali, mudriji od mene kažu, priču treba pričati ispočetka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << />
A prva je bila Sara Renar, zagrebačka kantautorica s nominacijom za ovogodišnji najbolji europski nezavisni album. Zahtjevnu ulogu otvaranja za veliku Macy izvela je uz pjeseme s tog albuma, “Tišina“, te debitantskog albuma “Djeca“, s odličnom izvedbom naslovne pjesme s potonjeg. Dobitnica prestižne nagrade Porin završila je uz, na repertoaru već stalnu, “Ona se budi” Šarlo Akrobata, gotovo sat vremena prije glavnih gostiju večeri.

Foto: Julien Duval

S nekih 25 minuta zakašnjenja na pozornicu je izašla Macy Gray s pratećim bendom. Njezine pjesme slušala sam, a sigurno ne samo ja, u srednjoj školi, kada je “I try” bila savršena himna, a uz u uvodnom dijelu navedene razloge osjećala sam kao da je cijeli koncert samo za mene. I možda sam zato osjetila poriv da klepim čovjeka koji je iza mene, uz sve što se događalo ispred njega, odlučio komentirati njezin dekolte. Ali, da se vratimo večeri koja je bila prepuna pozitivnih vibracija.

Naime, na pozornici, uz četiri sobne lampe i ugodno zakrčeni štimung, stajali su odlični klavijaturist, basist, bubnjar te saksofonist uz Macy koja je na rukama nosila crne kožne rukavice bez prstiju a la Billy Idol. Zatim su se zaredale pjesme. “Why didn’t you call me”, pa pjesma “Arabelle” najavljena kao pjesma za kada nekog voliš previše; pred ispunjenim prostorom Velikog pogona, ova velika žena upotpunjavala je svoj repertoar elementima soula, funka i reggea. Činjenica je da, iako je publika bila skroz naklonjena izvođačima, a Macy se s pozornice obraćala govoreći da smo “awfully quiet for a whole bunch of sexy people“, kao da nešto nije do kraja “kliknulo”.  No, barem za mene, to nije umanjilo doživljaj – nemam potrebu osjećati na svakom koncertu da sam dio najdraže publike pred kojom su izvođači ikada nastupali i takva vrsta povlađivanja mi je zapravo odbojna. Macyin glas je hrana za uši i tko kaže da ju nije bilo divno slušati vjerojatno je pretjerano kritičan. Ili je možda bio na njenom hvaljenom koncertu u Lisinskom, što ja, na žalost, nisam, pa je očekivao nešto za što ja ni ne znam.

Foto: Julien Duval

S lakoćom je ova žena iznijela Radioheadov “Creep“, kojem sam se nadala i očekivala ga, pa je to tako bio vrhunac večeri što se tiče tuđih pjesama koje je izvela. One su uključivale i “My way koju je izvela na kraju te “No woman no cry“, koja je spojena u mashup s najiščekivanijom “I try“, prije koje je publika odbila otići kući. No “Creep” je definitivno cijeloj publici najbolje sjela.

Rekla sam, veselila sam se pjesmi “She ain’t right for you”, ali bila je dosta izmijenjena i nije me bacila u ekstazu. I kad sam prestala od večeri očekivati podilaženje osjetilima, uživjela sam se u zamjenu u prekrasna instrumentalna sola, u odlične aranžmane i sirovi talent koji je okupljeni bend sijao. I, uz to, poruke koje je Macy slala između pjesama, be good to yourself, be good to each other. Zapravo vrlo jednostavne, ali izrečene s dušom, ukomponirane u soul večer. Ona jednostavno zrači na način koji mi nikada neće prestati biti zanimljiv, originalan, inteligentan i jedinstven. Odsvirali su, naravno, i “Sexual revolution i zaokružili je s “Do ya think I’m sexy” Roda Stewarta.

Cijela večer bila je odlična i nema većih zamjerki, osim da je čekanje djelovalo jako dugo – možda zato jer je muzika iz zvučnika utihnula jednom prije izlaska benda pa počinjala nanovo. Ali, samo dan nakon Dana žena, čini se da nije bilo boljeg načina za obilježavanje, nego upravo uz ovu veliku damu, koja je svojim talentom toliko visoko digla ljestvicu.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.