Izvor: BalkanRock.com, 23.Okt.2016, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozitivne gitarske vibracije Battleme u Domu omladine Beogradu

Battleme; foto: Branislav Milošević

Beogradski Dom omladine je ove sezone više nego voljan da u svoje odaje prihvati mnogobrojne bendove iz celog sveta, različitih nijansi rok i metal zvuka i nekako je postao prilično ugodno tlo za posete. Ne previše daleko, u centru beogradskih muzičkih (i ostalih) dešavanja. To je ponovo bio slučaj sa nastupom beogradskih alternativaca Vizelj kao i teksaškog sastava Battleme koji je pažnju svetskog auditorijuma privukao >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << još kada se pojavio u finalnoj epizodi druge sezone čuvene serije “Sons of Anarchy” sa pesmom “Burn This Town”. Battleme je projekat frontmena Matta Drenika, koji je do 2009. godine, kada je bend osnovan, nastupao i kao član Lionsa, još jednog žestokog rok benda iz Teksasa.

Vizelj

Sa početkom oko 21 čas, Vizelj se popeo na scenu i bez previše odugovlačenja započeo sa snažnim gitarskim zvukom dok je basista Aleksa Nedić pozdravljao publiku. Zanimljivo je slušati materijal koji sa jedne strane jasno nosi tradiciju Blura, The Beatlesa i Arctic Monkeysa dok ritam sekcija skoro da “vuče” na Primus ili Rage Against The Machine momente. Među numerama su se izdvojile hitična “Mamuze” sa svojim prepoznatljivim bas rifom, “Nosorog” kao i “Pustinja” koju je bend posvetio kolegama iz Amerike. Trio je prilično uvežbano i energično vodio nastup, svaki element je dosta dobro “izlazio” a pored toga je i scenski nastup bio prilično ubedljiv tako da je publika bila generalno zadovoljna i dobro “zagrejana” za sledeći deo svirke.

Battleme

Nedugo zatim se na scenu penje Battleme, i sada je već moguće videti priličnu posećenost publike, koja je odlično prihvatila bend svojim glasnim uzvicima pre nego što je set uopšte započet. Uz glasne pozdrave frontmena Matta Drenika koji je na srpskom jeziku pozdravio publiku i zahvalio se publici na velikoj podršci s obzirom da su daleko od kuće, kvintet je krenuo žestoko, uz dinamičnog Drenika koji svojim scenskim nastupom podseća na neke od manirizama Micka Jaggera dok sam vokal deluje kao da dolazi sa U2 albuma. Na repertoaru su se našle pesme kao što je “Red Lips“, koja odlično uvodi u zvuk benda sa pamtljivim pratećim vokalima koje pevaju gitaristi. “Post is Dead” takođe vrlo lako ulazi u uši ne samo kroz melodične rifove već i pevljiv refren. “Pete’s Song” je vrlo prijatan predah u nešto tišem zvuku ali i dalje vrlo melodičnim refrenom. “Occupied” je svojim rifom podsetila na Eric Clapton/Jimmy Hendrix trenutke i naterala publiku da se fokusira na zarazan ritam i melodiju. Sa uvudom na bubnju, “Shotgun Song” je takođe dala lep presek dinamike u nastupu i dodala neke od The Beatles senzibiliteta ili čak i obeležja jedne Nirvane, prevashodno kroz ritam na bubnju uz blago psihodelične melodije u gitarama.

Bend uspeva prilično dobro da balansira između različitih uticaja i premda sa jedne strane svakako postoji “prljavi” gitarski pristup, koji se povremeno kombinuje sa psihodeličnim melodijama koje su na granici da budu van tonaliteta, istovremeno se unutar mnogobrojnih pesama konstantno provlače zarazne, jednostavne melodije koje ne moraju da budu više od par tonova. Drenik u toku većine pesama više uzvikuje tekst nego što ga peva, ali to u ovom kontekstu ne narušava zvuk i jaku energiju sa kojom bend nosi publiku od pesme do pesme bez monotonije.

Kako reče i sam Drenik tokom jednog radio nastupa: “Ne želim ni sa kim da se borim. Samo ljubav.” Upravo je i aura samog Drenika tokom nastupa takva da je čitav bend vrlo pozitivno delovao u pogledu svoje energije, sa mnogobrojnim osmesima na licima članova koji zajedno sa publikom uživaju u zdravom rokenrol ekosistemu.

Vizelj i Battleme su lekcija u nepretencioznoj, opuštenoj, kvalitetnoj svirci koja nema za cilj da vas obasipa sa silnim trikovima i različitim efektima da bi zaokupili pažnju slušaoca već u direktnom, ogoljenom i zabavnom rok zvuku koji vas tera na igru, na osmeh, na povratak živoj svirci i publika bi svakako mogla da nastavi da istražuje i podržava dalje korake rok zvuka kroz učestalije posete svirkama i koncertima.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Save

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.