Izvor: BalkanRock.com, 27.Sep.2015, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pod suncobranom: Stereo Banana u Nišu

Stereo Banana, foto: Marija Veljković

Već duže vreme se priča po gradu o dvojici momaka koji polako ali sigurno kreću da drmaju regionalnu scenu kada je moderna muzika u pitanju. Sinoć smo imali prilike da, u dvorištu niškog Univerziteta, poznatijem kao Banovina, čujemo dvojac Stereo Banana sa gostima i prisustvujemo promociji njihovog poslednjeg izdanja “Munje Nebjeske”, koje je od pre nedelju dana dostupno pod etiketom Lampshade Media. >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com <<

Markonjero

Iako sa malim zakašnjenjem, DJ Darkinjo otvara celu manifestaciju svojim setom pred alarmantno praznim prostorom koji se, kako je vreme odmicalo, postepeno ispunjavao. Tokom jedno ipo časovnog nastupa Darkinja publika je polako pristizala a Banovina postala solidno popunjena ljudima koji su uz dobre vibracije i muziku đuskali i čekali nastup najavljenih izvođača. Na bini se prvi pridružuje Marconiero i kroz dvadesetak minuta izvodi nekoliko svojih pesama. U jednom momentu na bini se kao gost pojavljuje I.Bee, takođe dobro poznat publici koja prati hip hop kulturu od ranije u Nišu. Nakon tog dueta jedna devojka u publici dobila je posvetu u vidu pesme koju joj je Marconiero posvetio i time stavio tačku na svoj nastup ali i iznenadio sve prisutne kada je nakon toga umesto najave svog kolege iz nekadašnjeg grupe D-Fence najavio zvezde večeri ali se ubrzo ispravio i izvinio publici. Ubrzo na binu izlazi Joker i svojim energičnim nastupom zagreva publiku za ono što sledi posle njega. Mogli smo da čujemo uglavnom novije pesme između kojih se našla i jedna koju je Joker uradio za jednu od predstava koja se igra u niškom Narodnom Pozorištu. Uz akcenat na glavnu grupu te večeri, publika je ispratila i pozdravila aplauzom drugog po redu gosta koji je nastupio a onda je usledila priprema opreme i bine za već pomenuti dvojac i promociju albuma.

Joker

Oko 22 časa na binu izlaze Nemus i Naopak koje, uz ovacije publike, prati i vreme koje oslikava naziv albuma uživo i atmosfera dostiže vrhunac. Šetajući se kroz svoj opus “Banana” je publiku sačekala uz “Babe mađijarke” i ostalim pesmama koje su neki već imali prilike da čuju uživo mešajući ih sa poslednjim izdanjem. Svi smo mogli da primetimo i fizičku spremnost frotmena ove grupe koji je napravio zavidnu kilometražu šetajući konstantno sa jednog dela bine na drugi. Apsolutni haos u pozitivnom smislu nastao je tokom refrena svima dobro poznate “Lako Je Prutu Da Se Sokoli” zatim “U Bade Mantilu”, kao i tokom himne, kako je su je nazvali momci sa bine, “No Duvan In Durlan”. Apsolutni haos u negativnom smislu je nastao kada je tokom pesme “Don’t Let Me Blow” neko iz publike bacio čašu piva i pogodio Nemusa i pokvasio miksetu grupe pa je usledio prekid. Nervoza obojice članova se proširila na publiku jer je frotmen grupe rekao da je pitanje da li će miksete proraditi i pozvao sve prisutne da ne bacaju piće na binu i poručio im: “Mikseta košta dve ‘iljade evra i ako crkne nema više da nastupamo nikad” i zahvalio se još jednom svima zato što su došli. Nakon desetak minuta imali smo sreću mikseta je ipak proradila, Nemus je takođe pozvao ljude da ne bacaju svašta na binu kako bi i njima i publici bilo lepo do kraja večeri nakon čega su ponovili celu pesmu koja ja je prethodno bila prekinuta.

Ding Dong

Nakon prvog dela seta i promocije albuma na binu izlazi sada već legendarna niška hip-hop grupa Ding Dong i u dvadesetak minuta okreće Banovinu naopačke iz hitove kao što su “Ćelav sam pa šta” i objašnjavaju ljudima kako su u osnovnoj školi bacali na koš. Iako drugačijeg fizičkog izgleda nego na spotovima koje smo mogli nekada da gledamo na raznim televizijama, ovi veterani energično iznose svoj nastup, pozdravljaju publiku i zahvaljuju se na pozivu organizatorima i pozivaju ih nazad na binu.

Stereo Banana

Kreće drugi deo seta tokom kojeg smo čuli poslednji singl “Melem” koji trenutno vodi na top listi MTV kanala u sekciji domaćica. Sve je izgledalo kao super žurka iz predivnu atmosferu, čak je nepoznati napadač pivom na miksetu dobio posvetu u vidu pesme “Nemoj Da Znojiš Tehniku”. Uz pitanje “Da li Masturbirate Pred Grad” krenulo je ponovo po zlu jer je vreme pokazalo “Munje Nebjeske” i usledile su prve kapi kiše. Poslednja etapa promocije je nažalost morala da se preskoči iz bezbednosnih razloga jer, iako je na bini u toku samog nastupa postavljen šator, bilo je opreme zbog koje nije smelo da se rizikuje sve jer ista nije bila pokrivena u potpunosti.

Uz izvinjenje publici i objašnjenje o celokupnoj situaciji kreću “Majmunska Posla” a u publici nastaje ogromna šutka kojoj bi možda pozavideli i neki od bendova koji se bave gitarskim zvukom. Na samom kraju publika napušta koncert ispraćena kišom, uskraćena za pola sata nastupa zvezda večeri i gosta koji nosi naziv Tjamil čiji smo nastup trebali da vidimo i čujemo nakon “Banane”. Uz sve što se desilo, opšti utisak je zaista pozitivan i ostaje nam da sačekamo sledeći nastup ovih momaka kod kuće a do tada gledamo kako polako ali sigurno dopiru do sve većeg broja fanova van ovog grada, unutar i van ove države.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.