Izvor: BalkanRock.com, 28.Sep.2016, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nothing u Tvornici Kulture: Shoegazeri koji zaslužuju više publike

Foto: www.soundsbetterwithreverb.com

Nakon nepune dvije godine, američki shoegaze bend Nothing ponovno je dobio priliku predstaviti se zagrebačkoj publici. Ovog puta „mjesto zločina“ bila je Tvornica kulture, točnije njen mali pogon.

Teren im je pripremio mladi velški bend Chain Of Flowers. Britanski post-punkeri iz Cardiffa u nešto više od pola sata svirke publici su predstavili nekoliko pjesama sa svog istoimenog albuma prvijenca, koji je izašao >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << prije godinu dana. Njihove mračne pjesme moglo bi se usporediti s nešto žešćom verzijom Joy Divisiona. Pjevač Joshua Smith toj usporedbi itekako pomaže svojim plesnim pokretima koji na trenutke neodoljivo podsjećaju na one legendarnog Iana Curtisa (doduše, potaknute napadajima epilepsije). Sve u svemu, riječ je o bendu koji bi s vremenom mogao oko sebe okupiti vojsku vjernih fanova.

A u tom nastojanju svakako im pomaže bend Nothing s kojim su se zaputili na ovogodišnju turneju. Četvorka iz Philadelphije na pozornicu je stupila odmah nakon karizmatičnih Velšana, te se odmah prisjetila svog posljednjeg boravka u Zagrebu kada im je domaćin bila Močvara.

Nothing je bend koji djeluje posljednjih pet godina, a u ovom kratkom vremenu već su stekli reputaciju najboljeg shoegaze benda današnjice. U ponovni posjet hrvatskoj publici došli su s novim albumom “Tired of Tomorrow” koji je nedavno ugledao svjetlo dana.

Predvođeni pjevačem i gitaristom Domenicom Palermom, Nothing je u otprilike sat vremena svirke publici napravio presjek nešto starijih i onih „friških“ pjesama. Njihov prvi album, “Guilty of Everything”, izašao je prije dvije godine, što se poklopilo s njihovim nastupom u Močvari.

Get Well, Endlessly, Guilty of Everything, samo su neke koje su publici bile već dobro poznate. Eaten by Worms, Our plague i ACD (Abcessive Compulsive Disorder), ovom su prilikom predstavljene kao najava novog albuma, koje su dijelu publike bile već dosta dobro poznate.

Nažalost, entuzijastični dio publike bio je u Malom pogonu Tvornice ipak u nešto manjem broju. Tek nešto više od stotinjak ljudi nije u potpunosti ispunilo niti malu dvoranu Tvornice Kulture. I dok se frontmen Domenic Palermo u nekoliko navrata zaista trudio uspostaviti komunikaciju s publikom, govoreći kako je bendu iznimno drago što je ponovno u Zagrebu, većinom bi sve završilo mlakim pljeskom (ali i ponekim uzvikom oduševljenja iz prvih redova).

Koncert je kao takav bio zaista solidno odrađen i nema sumnje da su istinski fanovi dobili ono po što su i došli. Međutim, kad je riječ o znatiželjnicima koji su „usput“ čuli za Nothing i odlučili provjeriti o čemu je riječ, vrlo vjerojatno nisu uspjeli dobiti potpunu sliku onoga što shoegaze predstavlja. Možda je problem bio u samom prostoru, budući da su se mogli čuti komentari kako je Močvara ipak prikladnije mjesto za bend ovog žanra i energije. Tko zna, možda će dečki do svog trećeg dolaska na ove prostore uspjeti skupiti malo veću vojsku fanova i odraditi nastup kakav zaista i zaslužuje.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.