Izvor: BalkanRock.com, 18.Nov.2015, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lamb of God – VII: Sturm und Drang (2015)

Lamb of God je prošao kroz turbulentan period u poslednjih nekoliko godina. Neočekivane optužbe koje su zadesile frontmena Randyja Blythea za ubistvo sa predumišljajem nesrećnog fana tokom nastupa u Češkoj 2010. godine, boravak u češkom zatvoru i suđenje na kom je oslobođen optužbi, zasigurno su dovele u pitanje psihološko stanje i budućnost benda. Blythe je ovo nimalo prijatno iskustvo dokumentovao u svojoj knjizi „Dark Days“ dok je celokupan bend odlučio >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << da vizuelno prezentuje u dokumentarcu “As The Palaces Burn”. Nakon toga, započelo je snimanje novog albuma koji je pomalo neočekivano brzo objavljen. Sedmo po redu studijsko izdanje (pod imenom Lamb of God) je nazvano “VII: Sturm und Drang”. Bukvalni prevod termina “Sturm und Drang” sa nemačkog jeste “oluja i nagon”, koji bi trebalo da predstavlja metaforu za buru i turbulenciju kroz koju je bend prošao.

Novi album benda predstavlja zvuk koji nam odaje utisak kao da se ništa i nije desilo tokom tri godine. Novi Lamb of God album počinje kao i  poslednjih nekoliko – blast beatovi, razbijački rifovi, Randyjev vrisak i groul koji “gazi” od početka u pesmi “Still Echoes”. Naredna pesma, “Erase This” svojim početnim ritmom nas vraća u vreme “Sacramenta” i pesme “Again We Rise”. Lamb of God u svojoj srži nije promenio stil, svi prepoznatljivi elementi zbog kojih ih volimo su i dalje tu. Čak je i vrlo prijatno primetiti da petorka iz Virdžinije ne usporava ni malo svoj tempo nakon sedam albuma i svih neprijatnosti koje su vrlo lako mogle uništiti ove metal gigante.

Boravak u češkom zatvoru je svakako inspirisao Blythea i to se može primetiti već u naslovu pesme “512”, koja označava broj ćelije u kojoj je pevač bio unutar zatvora. Muzički, manje-više standardni zvuk benda i možda malo manje interesantna numera. S druge strane, interesantna je kolaboracija između benda i frontmena Deftonesa, China Morena. Neobičan miks koji daje novu nijansu LoGu, kojih će biti još nekoliko tokom ovog albuma.

Overlord” je zasigurno drugačija od bilo čega što je LoG do sada komponovao. Tendencija ka melodičnom pevanju koja se u mrvicama mogla nazreti još od “Sacramenta” pa nadalje je sada u potpunosti došla do izražaja, u kom vokalne deonice Blythea podsećaju gotovo na stil jednog Alice in Chainsa. Naravno, ne postoji mogućnost da će frontmen u bilo koje skorije vreme biti pomešan sa nekim od velikih “melodičnih” glasova rok muzike, ali je svakako veliko osveženje čuti Randya u pomalo drugačijem svetlu.

Tokom narednih nekoliko pesama LoG neprestano “šamara” nedužnog slušaoca sa svojim brutalnim zvukom besnih gitara, neprestanim bubnjarskim soničnim napadima Chrisa Adlera. Pesma “Torches” ponovo predstavlja osveženje sa gostujućim vokalima frontmena The Dillinger Escape Plana, Grega Puciata, kao i nešto više akustičnim i melodičnim zvukom u odnosu na ostatak albuma.

Tokom bonus pesama “Wine & Piss” i “Nightmare Seeker (The Little Red House)” se nastavlja sličan zvuk, s tim što treba pomenuti melodične gitarske deonice u “Nightmare Seekeru” koje nisu toliko novina u LoG katalogu koliko daju jednu blagu senzitivniju crtu u zvuku u odnosu na pretežno nemilosrdan vokalno-instrumentalni napad.

Verzija albuma namenjena za japansko tržište sadrži i pesme “Ruin” i “Still Echoes” u “živom” izvođenju. “Ruin” zapravo i zvuči mnogo bolje u odnosu na studijsku verziju koja i nije bila toliko produkcijski moćna u odnosu na kasnije radove. “Still Echoes” uživo zvuči jednako odlično kao i studijska verzija, bez ikakvih zamerki.

Zadovoljstvo je slušati ovaj album, pogotovo ukoliko ste stari fan benda. Neke od pesama ne donose možda previše novina, ali mi je vrlo drago da bend nije posustao uprkos svim problemima i da je objavio album koji je možda i dinamičniji nego neka od ranijih izdanja. Topla preporuka za sve ljubitelje benda, kao i bendova koji neguju sličan senzibilitet.



Spisak pesama:

1. “Still Echoes”

2. “Erase This”

3. “512”

4. “Embers” (featuring Chino Moreno)

5. “Footprints”

6. “Overlord”

7. “Anthropoid”

8. “Engage the Fear Machine”

9. “Delusion Pandemic”

10. “Torches” (featuring Greg Puciato)

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.