Izvor: BalkanRock.com, 25.Dec.2016, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KST Maskenbal: oslobođen Alter Ego

Atheist Rap; foto: Ivana Marjanović

Decenijama unazad, nezaobilazni deo novogodišnje atmosfere u Beogradu čini maskenbal u organizaciji Kluba Studenata Tehnike. Sinoć su se glomazna vrata Tehničkih fakulteta otvorila za sve željne da na jednu noć postanu neko drugi, izgledom predstavivši svoj alter ego, kako je tema glasila.

Iskaz

KST Hor je prvi nastupio na glavnoj bini, dok su se u skladu sa temom ukrašeni hodnici lagano punili. Maskirani pevači >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << su pristigloj publici priredili uživanje u vanvremenskim rokenrol hitovima, lagano je pripremajući za celonoćnu žurku. Odmah se uočavalo da ozvučenje ne može ispratiti ogroman prostor, te se malo dalje od bine pevanje jedva čulo.

Tačno u vreme sa satnice je na scenu stupio Iskaz. Momci su krenuli žestoko izvevši pesmu “Furija” dok se fakultet ubrzano punio. Ne ostavivši vremena za predah, svojim socijalno agažovanim tekstovima i prepoznatljivim zvukom, bend je zarazio publiku eksplozivnom energijom, koja se održavala tokom čitavog njihovog nastupa. U pruženih nešto manje od sat vremena stigli su odsvirati najpoznatije pesme, poput “Roze tuljana”, buntovne “Grizi, gazi”, “Ajmo svi”, koju originalno izvode sa Ritmom Nereda, te “Warfare” kojom su pozdravili Kojota i “Bombe”.

Atheist Rap

Usledili su Atheist Rap. Novosadski pankeri su prizvali najviše publike i najveći problem glavne bine je došao do izražaja – kao i svake godine, stepenice su istovremeno bile i prolaz i mesto za publiku sa kojeg se najbolje čuje i vidi, te se morao praviti kompromis između boljeg zvuka (koji pak, nigde nije bio odličan) i ličnog komfora. Dodatnu pometnju i gužvu stvaralo je što su toaleti, kojih je bilo premalo, bili otvoreni samo na prizemlju.

Osim glavne bine, posetioci maskenbala su mogli posetiti i nekoliko učionica koje su bile zasebni stejdževi. Rege & Latino stejdž bio je ukrašen motivima iz serije “Breaking Bad”, predstavivši alter ego glavnog junaka. U tom omanjem prostoru je zvuk ska benda Josip A Lisac sjajno dolazio do izražaja. Harizmatični novosađani su priredili vrlo uigran nastup pod maskama. Zahvaljujući činjenici da prostorija nije bila prepuna, nije bilo zagušljivo (što se ne može reći za druge stejdževe) i imalo je dovoljno prostora za igru, što je raznobojna publika veselo prihvatila.

Zoster

Oko dva ujutru još nije bilo umornih, a na glavnu binu je stupio Zoster zapalivši atmosferu pesmom “Gavrilo”. Možda je delovalo da će se posvatiti sviranju poslednjeg albuma, ali “Policijom” koja je usledila su nas razuverili. Mostarci su sinoć bili u odličnoj formi, pa su na svoj način, uklopivši vesele note sa kritikom društva, napravili sjajnu atmosferu. Ipak, veći deo nastupa činile su odlično odabrane žustrije pesme. Svirali su numere sa svih albuma, a nastup završili izređavši kafkijansku “Bezbolnim palicama”, “Volio sam te”, “Utopija” i “Američki film”, ostavivši publiku pod utiskom. Sinoćna setlista je definitivno recept kakvog bi se Zoster trebalo držati.

Atmosfera se skroz promenila kada su na scenu stali SevdahBaby sa laptopom umesto instrumenata, te se čitav hol fakulteta pretvorio u veliku žurku koja je đuskala uz “Beton Lady” i druge hitove.

Jedinstveni ugođaj je biti na žurci zajedno sa družinom Aleksa Delardža, junacima bajki, sveštenicima i časnim sestrama, superherojima i zlikovcima, moćnim rendžerima, nindža kornjačama, pa i papom i životom koji deli limunove. Prerušeni se ponašamo najopuštenije, te se maskenbali obično pamte kao najluđe žurke. Ipak, deluje da su se organizatori, svesni unikatnosti ovog događaja, malo ulenjili, te se propusti poput ogromnih redova i gužvi na mestima gde toga ne bi trebalo da bude iz godine u godinu ponavljaju.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.