Izvor: BalkanRock.com, 30.Nov.2015, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jason Isbell – Something More Than Free (2015)

“And be a simple kind of man” glasi stih čuvene pesme grupe Lynyrd Skynyrd. Čini se da je Džejsonu Izbelu, kao osobi rođenoj na američkom jugu i velikom ljubitelju pomenutog benda ovaj stih urezan duboko u podsvest.

U vremenu u kom prevaranti i muljatori obmanjuju sa svih strana, a neznalice se kriju iza komplikovanih fraza, ono što Izbel prezentuje svojom muzikom deluje potpuno nestvarno. Iskrenost i jednostavnost kojima odišu njegove numere daju im jedan viši, literarni >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << kvalitet. O tome svedoče i reakcije brojnih slušalaca, kritičara i muzičara, među kojima je i Lusinda Vilijams, koji ističu književne osobine Džejsonovih tekstova, čak ga poredeći sa nekim od najvećih južnjačkih pisaca. Teme koje uzima za njihov osnov su životi običnih, jednostavnih ljudi koje poznaje, kao i detalji iz ličnog života. Nedavno je raskrstio sa alkoholom i oženio se, te je to bitno uticalo i na njegov odnos prema muzici. Na prethodnom albumu, koji nosi naziv Southeastern, je počeo da govori o uzimanju života u svoje ruke. Slušajući numere sa novog albuma uviđamo da mu dobro ide. Većina njih svedoči o godinama provedenim u pijanstvu, koje su u kontrastu sa onim životom kakav vodi sada. Međutim, uprkos temama zasnovanim uglavnom na ličnom iskustvu, Džejson ni u jednom momentu ne zapada u patetiku. Iz svojih bitaka je izašao kao pobednik, te mu to daje za pravo da o svojoj prošlosti peva sa dozom humora i autoironije, kao što čini u pesmi How to Forget, gde na duhovit način govori o tome kako pokušava da onemogući susret bivše devojke sa sadašnjom, jer zna šta bi sve o njemu imala da kaže.

Novi album, koji je zamišljen kao nastavak prethodnog, ipak donosi izvesne izmene. Teme su donekle vedrije i, kako sam Izbel kaže, na njemu se oseća duh slavljenja života, što ima veze i sa iščekivanjem rođenja prvog deteta. Otuda je ton pojedinih numera usmeren ka porodičnom životu, prisećanjima na pretke i određene događaje koji ga vezuju za njih. Najreprezentativnija pesma sa ovakvom tematikom je Children of Children, koja sadrži neke od najlepših stihova posvećenih majci: “I was riding on my mothers hip / she was shorter than the corn / All the years I took from her / just by being bornˮ.  Stara porodična fotografija na kojoj je njegova tada sedamnaestogodišnja majka sa njim u rukama poslužila je kao inspiracija za tekst ove numere. U njoj, kao i u nekolicini drugih pesama, Izbel pokazuje one gitarske veštine po kojima je bio čuven dok je bio član sastava Drive-By Truckers. Gitaru svira kao što piše pesme, naizgled jednostavno, ali duboko prožeto emocijom i iskustvom, baš onako kako su to pre njega radili gitaristi svih najvećih južnjačkih bendova.

Svestan je Izbel i toga koliko su, kako sreća, tako i nesreća, relativni i prolazni. Upravo o tome peva u numeri 24 frames. Naslovom, koji u filmskom jeziku označava jednu sekundu, sugeriše koliko brzo stvari mogu promeniti svoj uobičajeni tok i promeniti se zauvek. Otuda se na albumu Something More Than Free okreće lepim stranama ljudske egzistencije, na umu uvek imajući duhove ne tako lepe prošlosti.

Preslušavanje novog albuma Džejsona Izbela pred slušaoca iznosi čitav spektar utisaka. Pored onog sličnog čitanju nekakvog dobrog književnog dela, počinju da iskrsavaju sećanja na ljude i situacije sasvim bliske onima u njegovoj muzici. Zbog toga se utisku treba prepustiti, bilo da izaziva osmeh, ili onako, ćopićevski, da “ti se prosto plače, iako ne znaš ni šta te boli ni šta si izgubioˮ.

Spisak pesama:

1. If It Takes A Lifetime (3:40)

2. 24 Frames (3:13)

3. Flagship (3:50)

4. How To Forget (4:04)

5. Children Of Children (5:49)

6. The Life You Chose (4:03)

7. Something More Than Free (3:30)

8. Speed Trap Town (4:02)

9. Hudson Commodore (3:24)

10. Palmetto Rose (4:03)

11. To A Band That I Loved (3:53)

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.