60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1986. godine

Izvor: BalkanRock.com, 31.Jul.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

60 godina Rock ‘N’ Rolla: Top 10 iz 1986. godine

1986. je veoma bitna godina jer je tada, u suštini, počeo pravi razvoj heavy i thrash metala. Takođe, osnovana je i rokenrol kuća slavnih. Neki od prvih ukućana iste su: Elvis Presley, Chuck Berry, James Brown, braća Everly, Ray Charles i drugi. Od bivših članova grupe Sleze, nastao je Alice in Chains, a u Americi oformljen je Green Day, dok u bivšoj Jugi nastaje grupa Jugosloveni. Tu su i novi albumi Ozzyja, novi Depeche Mode, AC/DC, Madonna, Billy Joel i drugi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << />
10. “Word Up!”- Cameo

Otkada je izašao u javnost krajem maja 1986. godine, ovaj hit singl je obradio veliki broj bendova, među kojima najpoznatiji su Korn, škotski rok bend Gun i drugi. Zahvaljujući ovoj pesmi, Mars čokoladice su jedan od najprodavanijih brendova na svetu. Pesmu su zajedno napisali Larry Blackmon i Tomi Jenkins.

9. “Take My Breath Away” – Berlin

Kako drugačije opisati ovu pesmu nego kao ljubavnu koja je presekla akciju u filmu Top Gun. Pesmu su napisali za pevačicu benda Berlin Giorgio Moroder i Tom Whitlock. Pesma je, bukvalno odmah po izlasku, rezervisala nekoliko međunarodno bitnih nagrada. Jessica Simpson je pokušala da svoju verziju ove pesme progura na tržište, ali joj to nije uspelo.

8. “Land of Confusion” – Genesis

Prva pesma na koju pomislim kada čujem Genesis je istoimena pesma od benda Disturbed. Ok, to je možda zato što je pesma od Disturbeda obrada. Spot ćete pamtiti po zanimljivim, možda malo zastrašujućim, lutkama koje se pojavljuju u njemu. Mnogo poznatih ličnosti se pojavilo u spotu za „Land of Confusion“, između ostalog tu su: Phil Collins, Sylvester Stallone, Tina Turner, Bob Dylan, Bowie kao i mnogi političari popu Rageana, Musollinija, Gorbacheva…

7. “A Kind of Magic” – Queen

A Kind of Magic“ je jedna od apsolutnih hitova grupe Queen. U originalu je napisana za film “Highlander” (Gorštak), slobodno možemo reći da je, zahvaljujući Queenu, film dobio mnoge nagrade i postao zapažen. Ova pesma je naslovna na njihovom 12. studijskom albumu sa istim imenom. Takođe, jedna je od pesama sa poslednje turneje Freddy Mercury-ja pod simboličnim imenom „Magična turneja“.

6. “Absolute Beginners” – David Bowie

Još jedna pesma koja biva adaptirana za potrebe filma. Ovaj put, pomenuti film nosi isto ime kao i pesma. „Absolute Beginners“ je, prema rečima muzičkih kritičara, fuzija zvuka pedesetih i osamdesetih godina 20. veka. U Britaniji je osvojila drugo mesto na UK listi hitova, i to zasluženo.

5. “Raining Blood” – Slayer

Raining Blood“ je jedna od pesma Slayera koje svaki metalac zna. Slobodno mogu reći da je gitarska solaža za ovu pesmu jedna od najpoznatijih. Napisana za album „Reign in Blood“ iz 1986. godine, ova pesma je, prema rečima članova benda Slayer, njima omiljena za izvođenje. Pojavljivala se svuda kao „zastrašivač hippy populacije“ ali, ko prati pop kulturu, zna je iz crtanog filma South Park, iz GTA Vice City i Guitar Hero trojke.

4. “Sledgehammer” – Peter Gabriel

2011. godine, „Sledgehammer“ je proglašen zvanično najpuštanijom pesmom na MTV kanalima. Iza sebe ima nekoliko MTV i Grammy nagrada. Spot je, samo 1987. godine, odneo nagrade u čak devet video kategorija. Na pesmi se vidi značajan uticaj soul pravca šezdesetih godina a na njemu je radilo čak 11 ljudi. Jedna od prvih pesama Petera Gabriela koja je izašla u CD varijanti. Sa njom su, u paketu, išle i „Don’t Break This Rhythm“ , „I Have the Touch“ i „Biko“.

3. “The Final Countdown” – Europe

Ova pesma je bend Europe proslavila u čak 25 zemalja, gde su gospodarili top listama duže vreme. Slobodno možemo reći da je najpopularnija pesma ovog benda i dan danas. Tekst je inspirisan pesmom „Space Oddity“ koju je napisao Bowie a spot je kolekcija snimaka sa dva koncerta koje je bend održao u predgrađu Stokholma. Rif za pesmu je Joey Tempest napisao pet godina ranije, ali se on, kao i mnogi drugi, našao na policama. Svoje vreme je dočekao tek u proleće 1986. godine.

2. “Livin’ On a Prayer“ – Bon Jovi

Jedan od „signature“ singlova ovog benda, „Livin’ On a Prayer“ je u originalnom izdanju prodat u više od 800 hiljada primeraka a 2013. godine dobio je trostruku platinum nagradu za preko 3 miliona „legalnih“ downloada. U početku John Bon Jovi nije obožavao ovu pesmu, ali uz prigovore Richija Sambore i male prepravke basa i bubnjeva, ona je uveliko zaživela.

1. “Master of Puppets” – Metallica

I naravno, „Master of Puppets“. Vodeća pesma sa trećeg studijskog albuma Metalike. Inače, ovo je prvi album u istoriji thrash metala koji je dobio platinasti status. Nažalost, na ovom albumu se poslednji put pojavljuje Cliff Burton, tadašnji basista benda. On je poginuo u sudaru autobusa tokom promo turneje ovog albuma. Ovaj album je, takoreći, postao „poziv za buđenje“ mnogim poznatim bendovima današnjice, među kojima su i Slayer, Megadeth, Anthrax i mnogi drugi. Prema VH1, ovo je treći najpopularniji thrash metal singl ikada. Vrlo često spajaju ovu pesmu sa „Welcome Home (Sanitarium)“ pa se ona, u šali, naziva „Mastertarium

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.