Izvor: BalkanRock.com, 27.Nov.2016, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

5. Pozitivan koncert – Žestok zvuk i pozitiva u Novom Sadu

foto: Biljana Cvetanovski

Sinoć je u novosadskom klubu The Quarter održan 5. Pozitivan koncert u okviru obeležavanja Svetskog dana borbe protiv AIDS-a. Manifestaciju je organizovalo Udruženje Prevent u saradnji sa Udruženjem Remiks, a uz podršku Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada, u cilju podizanja svesti građana. Nastupili su mladi bendovi Degeneza i Tri kapljice, nešto iskusniji Wolfram i dobro poznati >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << Piknik.

Sa blagim zakašnjenjem, verovatno zbog sporog okupljanja publike, led probijaju mladi Beograđani. Degeneza počinje energično i sigurno, uprkos manjku publike. Ovogodišnji pobednici Bunt Rok Festivala sviraju svoj sirovi rokenrol i šire topli mladalački elan. Izvode neke od pesama sa EP-ja prvobitne verzije benda, kao i neke kasnije nastale stvari. Sinoćnjim nastupom objasnili su svoju znatnu koncertnu aktivnost i pokazali da im predstoji svetla budućnost. Nakon nekih pola sata momci odlaze, džentlmenski ustupajući scenu koleginicama.

Novosađanke počinju nastup instrumentalom bez uvodnog obraćanja, po principu „neka naša muzika govori za nas“. Od samog početka čuje se fantastičan groove koji Tri Kapljice stvaraju, kao i usviranost ritam sekcije. Sviraju „Bejbe“ i nedavno ekranizovanu „Hajde“ za koju su spot snimale upravo u klubu The Quarter. Žestoko i energično usledile su i ostale numere sa predstojećeg prvog albuma grupe. Devojke vladaju scenom sigurno i sa puno ljubavi prema onome što rade. U minut tačne, nakon predviđenih 40 minuta završavaju nastup, naglo kao što su ga i otpočele.

Sledeći na redu su Wolfram, koji na binu izlazi nešto kasnije od predviđenog. Počinju glasno hipnotišućim zvukom i samouverenim nastupom kreiraju jedinstven doživljaj acid metala. Repertoar su sačinjavale numere sa prvog albuma „Music of the Heathen“ među kojima  „Babel“„Mothering“ i naslovna „Music of the Heathen“. Psihodeličnu atmosferu stvarali su brojni zvučni efekti kao i vokal Jane Zurovac. Prodorne distorzije, jaka svetla i spontan scenski nastup doprineli su atmosferi. Teškim zvukom su malo umorili publiku koja je u neznatnom broju počela da odlazi sa svirke, ali odsvirali profesionalno uz manje tehničke probleme. Novosađani su ih ispratili glasnim aplauzom i uz ovacije.

Kraj ovogodišnjeg Pozitivnog koncerta bio je rezervisan za hedlajnere večeri, Piknik. Odmah se uočava promena u kvalitetu zvuka, što zbog lošeg ozvučenja ranijih grupa, što zbog jednostavno dobrog zvuka benda. Počinju uz kratak osvrt na temu kojoj je sam koncert posvećen, prevencija HIV infekcija. Shodno tome, pored ostalih, sviraju i pesmu „Doktor“. Napokon atmosfera postaje toplija, a publika zainteresovanija. Duhovitim uvodom u svaku pesmu Gos’n Bandar animira tek probuđenu masu. Slede „Mrš na radno mesto“, „Selo“, „Ružan sam ko ker“. Zbog striktno ograničenog vremena nastupa prave minimalne pauze između numera. Muzički jedinstven i originalan, Piknik širi pozitivne vibracije svojim žestokim zvukom. Iskusno, glasno i energično novosađani su završili svoj nastup i ujedno stavili tačku na 5. Pozitivan koncert.

Da li je Quarter sinoć bio polu prazan ili polu pun zavisi od toga da li ste optimista ili pesimista, ali svakako je iskorištena tek polovina kapaciteta prostora. Pored toga, prisutna publika bila je dosta nezainteresovana i odsutna što je atmosferu učinilo mlakom iako sa bine nisu dopirali takvi talasi. Doživljaj je dosta kvarilo i ozvučenje jer su vokali loše ozvučeni, jako loše zvučali i bili nerazumni i neartikulisani, osim u slučaju Piknika koji je za to zaduženog imao svog čoveka. Ipak, manifestacija je dokazala svoju poentu, promovisala zdravlje, edukovala i zabavila. Veče je obeležio nešto tvrđi zvuk i, uprkos odsutnosti publike, pozitivna energija.

Nastavak na BalkanRock.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.