10 pesama na putu za Jupiter

Izvor: BalkanRock.com, 11.Jul.2016, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 pesama na putu za Jupiter

Juno je Nasina svemirska letelica koja je u ponedeljak 4. jula ispunila svoju petogodišnju misiju i ušla u Jupiterovu orbitu. Tim povodom NASA je pozvala muzičare da snime odgovarajuću muziku, na šta su se odazvali GZA, Džim Džejms, Weezer pa i duo Trent Reznor i Atikus Ros. Inspirisan ovim potezom ali i svemirskim poduhvatom prihvatio sam se sklapanja nekakve liste pesama koje imaju taj potencijalni “svemirski” zvuk, ali nisu nužno o svemiru. Tako da na listi neće biti >> Pročitaj celu vest na sajtu BalkanRock.com << Bouvija i drugih “zicera”, a (ne)opravdano sam većim delom ignorisao post-rock bendove čiji zadatak jeste da nam muzikom dočaraju kosmos.

10. Editors – In this light and on this evening

Niđe veze Editorsi sa svemirom. Ali ovaj sablasni sintisazjer ima zvuk puta u nepoznate kutke mračnog kosmosa koji prema mnogim filmovima nije uvek prijatan.



9. Muse – Map of the problematique

Muse su jedan od tih bendova koji se u pesmama često služe naučno-fantastičnim motivima. “Knights of Cydonia” možda jeste bio očigledan izbor zbog svog sci-fi vestern spota ali nije bio zvuk koji sam tražio za ovu listu. Nekako je “Map of The Problematique” bio to što sam tražio. Ionako se obe pesme nalaze na sjajnom izdanju “Black Holes & Revelations”.



8. Broken Bells – Holding on for life

Moram priznati da je zvuk ove pesme odabran kao šablon zvuka oko kojeg će da se vrti ova lista. Broken Bells su projekat producenta Dženger Mausa i Džejmsa Mercera iz benda The Shins. Pitanje da li bi pesma imala ovoliko snažan efekat da je ne prati sjajan spot o jednoj nemogućoj svemirskoj ljubavi. Fantastični glumački duo Kejt Mara i Anton Jelcin, čija nedavna prerana smrt je ponovo popularizovala spot na društvenim mrežama. A i što da ne, ipak je Jelcin tumačio ulogu Pavela Čekova u novoj verziji Zvezdanih staza.



7. Porcupine Tree – Arriving somewhere but not here

Stiven Vilson i Porcupine Tree se obično vezuju za depresivnu muziku, što uglavnom i jeste tačno. Ali, taj progresivni rok zvuk koji neguju i razvijaju neretko ima i interstelarni efekat. Slobodno bi se na listi mogao naći ceo album “Fear of a blank planet”, ali nekako primamljivo, što ne znači da sam potpuno u pravu, zvuči “Arriving somewhere but not here” sa albuma “Deadwing”.



6. God is An Astronaut – Suicide by star

Znam, rekao sam da nema zicera i da nema post rok bendova, ali kako odoleti i ne staviti ovu epsku i njihovu verovatno najpoznatiju “Suicide by star”. Ipak je Bog astronaut i to se mora ispoštovati.



5. Daft Punk – Giorgio by Moroder

Dobro je poznato da se ispod Daft Punk kaciga kriju dva vanzemaljska bića koja su iz nekog razloga na ovoj planeti odlučili da uzmu francusko državljanstvo. O kompoziciji “Giorgio by Moroder” može se napisati jedan ceo esej ili omanja studija – od tehnike snimanja sa gomilom različitih vrtsa analognih mikrofona, posveti disko kralju Moroderu, Moroderovom intervjuu u pesmi, progresiji zvuka i čemu ne sve. Pesma je definitivno najbolja numera na njihovom albumu “Random Access Memories” i iako počinje kao lagana disko pesmica, vremenom se zahuktava i odlazi u spejs-elektro-sint zvuk koji nas brzinom svetlosti transportuje iz Francuske na tu neku udaljenu planetu zvanu Daft Punk.



4. Sigur Ros – Valtari

Sigur Ros uglavnom svoje pesme baziraju na ovozemaljskim temama, zelenim pašnjacima i fjordovima Islanda, mnoge njihove pesme zvuče kao da nisu namenjene ljudima. Izmišljeni jezik, nadrealni spotovi, pa i sama Jonsijeva pojava nam govore da ovaj bend prevazilazi zemaljske teme. Nekako prigodno za ovu priliku je delovala, nasumice odabrana “Valtari”.



3. Radiohead – Daydreaming

Daft Punk, Jonsi i Tom Jork imaju nešto zajedničko. Pravi su čudaci, deluju kao da ne pripadaju ovoj planeti i prave jebeno fantastičnu muziku. Radiohead je nepresušan izvor dobre i apstraktne muzike, ali ajde malo da pobegnemo od prošlosti i osvrnemo sa šta novo imaju da kažu i gle, “Daydreaming” sa aktuelnog albuma savršeno pasuje ovoj listi.



2. M83 – Midnight City/Reunion/Wait trilogija

Pesme benda M83 su onomatopeja svemira. Od soundtreka za film “Oblivion” do “Lower Your Eyelids To Die With The Sun”. Ali, jedna trilogija spotova koju su radili Fleur & Manu se posebno izdvaja. I nemoguće je razdvojiti ove tri pesme. Same pesme i spotovi čine jednu celinu o nadprirodnoj deci koja se završava numerom “Wait”. Preporučujemo da ih saslušate redom.



1. Pink Floyd – Us and them

Moralo je. Sve je počelo sa njima. Od LSD tripa stigli su do svemira i pomerili sve granice. Pink Floyd, 10 mesta prazno, pa sva ostala muzika.

Nastavak na BalkanRock.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BalkanRock.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BalkanRock.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.