Izvor: Politika, 28.Feb.2015, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen Boris Njemcov, policija pronašla automobil ubica

MOSKVA – U toku je istraga o ubistvu ruskog opozicionara Borisa Njemcova u centru Moskve i razmatraju se svi mogući motivi zločina, kako verzije vezane za njegovu političku delatnost, tako i lična neprijateljstva, javljaju ruski mediji.

Istražni organi smatraju da je ubica bio profesionalac i da je bio upoznat sa kretanjem Borisa Njemcova, ističe Sputnjik.

Njemcov je ubijen sinoć oko 23.15 časova. U njega je ispaljeno najmanje sedam ili osam metaka dok je šetao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mostom sa poznanicom koja je stigla iz Kijeva.

Njemu je prišao automobil iz koga je ispaljeno nekoliko metaka od kojih su četiri pogodila Nemcova u leđa.

Dvadesetrogodišnja manekenka Ana Duricka iz Kijeva, koja je bila sa njim u trenutku ubistva, nalazi se na ispitivanju u jednom od odeljenja gradske policije kao jedini svedok ubistva.

Prema nezvaničnim informacijama, njih dvoje su večerali u restoranu tržnog centra GUM na Crvenom trgu. Nakon toga su izašli na ulicu i krenuli peške.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je rukovodstvu Istražne komisije, MUP-u i FSB-u da formiraju istražnu grupu za rasvetljavanje ubistva političara i stave tok istrage pod kontrolu.

Advokat porodice Njemcova izjavio je da je političar dobijao pretnje od nepoznatih osoba na društvenim mrežama.

„Već nekoliko meseci stizale su pretnje na društvenim mrežama. Čak smo podnosili prijave, ali reakcija nije bilo”, kazao je Interfaksu advokat Vadim Prohorov.

On je naveo da su na ovaj način Njemcovu pretili upravo ubistvom.

„Naglašavam da je to bilo pre nekoliko meseci”, kazao je advokat.

Boris Njemcov je rođen 9. oktobra 1958. godine u Sočiju. On je jedan od osnivača i lider partije „Solidarnost”, potpredsednik političke partije „Republikanska partija Rusije - Partija narodne slobode” i član Kordinacionog saveta ruske opozicije.

Boris Njemcov je od 1991-1997. godine bio je gubernator Nižnjegorodskoj oblasti. Zatim je radio u Vladi Rusije, bio na funkciji ministra energetike (1997) i prvi zamenik predsednika Vlade (1997-1998. godine). U isto vreme bio je i član Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Njemcov je nekoliko puta bio izabran u parlament Rusije.

Godine 1990. bio je izabran za narodnog poslanika RSFSR, a 1993. godine ušao je u Savet Federacije FS Rusije.

Od 1999 do 2003. godine bio je zamenik predsednika Državne dume i lider partije SPS.

Posle 2003. godine Boris Njemcov se bavio biznisom i bio je spoljni savetnik predsednika Ukrajine.

Godine 2008. bio je jedan od inicijatora formiranja opozicionog demokratskog pokreta „Solidarnost”.

Od 2012. godine je kopredsednik političke partije „Republička partija Rusije - Partija narodna sloboda”.

Policija pronašla automobil ubica Njemcova

MOSKVA – Automobil u kome su se nalazile ubice ruskog opozicionara Borisa Njemcova pronašla je policija, prenosi Raša tudej.

Vozilo je pronađeno nedaleko od mesta gde je Njemcov ubijen, a policiaj ga pretražuje.

Vozilo je navodno identifikovano kao „lada priora”, sa registarskim tablicama iz Ingušetije, ruske republike na Severnom Kavkazu.

U toku je istraga o ubistvu ruskog opozicionara Njemcova u centru Moskve i razmatraju se svi mogući motivi zločina, kako verzije vezane za njegovu političku delatnost, tako i lična neprijateljstva, javljaju ruski mediji.

Istražni organi smatraju da je ubica bio profesionalac i da je bio upoznat sa njegovim kretanjem, ističe Sputnjik.

Putin: Moguće da je reč o naručenom ubistvu

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je sinoć ubistvo opozicionog političara Borisa Njemcova, ocenivši da je moguće da je u pitanju naručeno ubistvo.

Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je ruskim agencijama da je moguće da ubistvo Njemcova koje se dogodilo u petak uveče predstavlja i „provokaciju”, s obzirom na planove opozicije da u nedelju u Moskvi održi veliki protest, preneo je Rojters.

Peskov je dodao da je Putin bio brzo obavešten i da je izrazio saučešće povodom ubistva opozicionog političara.

Putin je, kako je rekao Peskov, naredio bezbednosnim agencijama da sprovedu istragu o ubistvu Njemcova.

Obama i Keri osudili ubistvo Njemcova

VAŠINGTON – Američki predsednik Barak Obama osudio je ubistvo ruskog opozicionog političara Borisa Njemcova.

Obama je u saopštenju istakao da je Njemcov brutalno ubijen i pozvao ruske vlasti da sprovedu „hitnu, nezavisnu i transparentnu” istragu kako bi počinioce ubistva izveli pred lice pravde.

Kako je preneo AP, Obama je Njemcova nazvao „neumornim advokatom” Rusije, odavši mu priznanje za njegovu borbu protiv korupcije.

I američki državni sekretar Džon Keri izajvio je da je „šokiran i da žali” zbog ubistva Njemcova pohvalivši njegov doprinos Rusiji.

Kremlj: Ubistvo Njemcova provokacija

MOSKVA – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ubistvo opozicionera Borisa Njemcova predstavlja „provokaciju”, ali da ono neće uticati na reputaciju predsednika Vladimira Putina, ukoliko vlast uskoro ne nađe ubice.

Peskov je radiju Komersant rekao da je Putin odmah obavešten o ubistvu Njemcova, ali da nije uzeo istragu pod svoju ličnu kontrolu, već da je poručio istražnim organima da osnuju istražnu grupu.

Naveo je, takođe, da je Putin izrazio saučešće porodici.

Po njegovim rečima „to čudovišno ubistvo ima sve priznake naručenog, i veoma liči na veliku provokaciju” pošto je bio u opoziciji koja je pripremala akciju protesta u nedelju.

Na pitanje o mogućim negativnom posledicama po reputaciju Putina, Peskov je kazao da „se sa tim kategorički ne slaže”.

„Radikalni politikolozi će govoriti da će to nanesti štetu reputaciji Putina. Ali, u ovom slučaju, uz svo uvažavanje Njemcova, on na političkom planu nije prdstavljao nikakvu pretnju za rukovodstvo Rusije i Putina. Ako uporedimo popularnost Putina i vlade u celini, Njemcov je bio tek nešto iznad prosečnog građanina”, naveo je portparol kremlja.

Porošenko: Njemcov bio most između Ukrajine i Rusije

KIJEV – Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izrazio je žaljenje zbog ubistva ruskog opozicionog političara Borisa Njemcova za koga je rekao da je predstavljao „most između Ukrajine i Rusije”.

„On je bio most između Ukrajine i Rusije. Metak ubica je to uništio. Mislim da to nije bilo slučajno. Ne sumnjam da će ubice biti kažnjene. Pre ili kasnije”, napisao je Porošenko na svojoj Fejsbuk stranici.

„Sećam se njegovog osmeha i hrabrih ideja. Bio je jedan od malobrojnih ljudi koje mogu da nazovem prijateljem”, naveo je Porošenko.

I ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin izrazio je šokiranost zbog ubistva Njemcova istakavši da je on bio najveći prijatelj kojeg je Ukrajina imala u Rusiji.

„Ne mogu da shvatim. Nema većeg prijatelja Ukrajine u Rusiji od njega”, napisao je Klimkin na svom Tviter nalogu.

Batkivščina partija bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko takođe je osudila „divljačko ubistvo” kritičara Kremlja.

„Ubistvo jednog od malobrojnih demokratskih političara u Rusiji pokazuje da se ta zemlja nalazi na ivici raspada”, navedeno je u saopštenju te stranke.

Njemcov je važio za otvorenog kritičara Kremlja, a u jednom od poslednjih tvitova koje je napisao, apelovao je na Ruse da izađu na ulice i učestvuju u velikim demonstracijama opozicije planiranim za sutra, navodi AFP.

Gorbačov o ubistvu Njemcova

MOSKVA – Poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov smatra da je jedan od razloga za ubistvo opozicionog lidera Borisa Njemcova destabilizacija situacije u Rusiji, a takođe ne isključuje mogućnost da bi taj čin mogao da bude iskorišćen za jače bezbednosne mere u samoj Rusiji, ali u interesu antiruskih snaga u inostranstvu.

„Zločin na Moskvoreckom mostu - ubistvo Borisa Njemcova - to je pokušaj da se oteža situacija, možda i destabilizuje, da se ojačaju konfrontacije”, rekao je Gorbačov za Interfaks.

On je apelovao da se ne žuri sa iznošenjem zakjučaka.

„Treba učiniti sve da izvršioci zločina budu pronađeni”, dodao je on.

Na pitanje Interfaksa da li smatra da bi se sada mogli čuti pozivi da se uvede vanredno stanje u državi, Gorbačov kaže da ne isključuje tu mogućnost.

„Ali, ako se krene tim putem, onda će se situacija u zemlji još više iskomplikovati”, upozorava Gorbačov.

On takođe ne isključuje da bi ovo ubistvo mogle da iskoriste i antiruske snage u inostranstvu.

„Naravno, neke snage će pokušati da za svoje ciljeve iskoriste ovaj zločin... Oni razmišljaju o tome kako da se izbave od Putina. Mislim da se na Zapadu neće opredeliti na taj korak... Ipak, ubice su sigirno na to računale”, dodao je Gorbačov.

Nekadašnji predsednik S S S R vidi ubistvo kao osmišljenu političku akciju.

„Organizatore treba tražiti u Rusiji, a ne u SAD i Ukrajini sa kojom je Njemcov u poslednje vreme bio povezan.

Evropa: Pronaći ubice Njemcova

STRAZBUR/BRISEL – Visoki funkcioneri Evropske unije i Saveta Evrope zatražili su danas od ruskih vlasti da sprovedu hitnu i nepristrasnu istragu o ubistvu opozicionara Borisa Njemcova.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini poručila je u saopštenju za medije da ju je duboko rastužila vest o ubistvu poznatog opozicionara „koji se borio za modernu, naprednu i demokratsku Rusiju”.

Ona je zatražila sveobuhvatnu, brzu i transparentnu istragu, a isto je u svom saopštenju za medije zatražio i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

„Zgrožen sam i užasnut ubistvom poznatog političara i vođe liberalne opozicije u Rusiji”, poručio je Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland, koji je izrazio saučesće porodici ubijenog i ruskom narodu.

Jagland je ukazao da je ovo ubistvo „znak atmosfere mržnje i netolerancije koja vlada u mnogim delovima Evrope, pa i u Rusiji”.

Generalni sekretar SE je zatražio od ruskih vlasti da učine sve kako bi ubice Njemcova privele pravdi, a atentat je žestoko osudila i predsednica parlamentarne skupštine ovog tela An Breser.

„Tražimo transparentnu, temeljnu i odlučnu istragu”, poručila je ona, ukazujući da se ubistvo dogodilo na puškomet od Kremlja.

Cveće i sveće za Njemcova

MOSKVA – Nekoliko stotina ljudi okupilo se na trgu Vasiljevski Spusk u centru Moskve, na mostu koji vodi do Crvenog trga, gde je sinoć ubijen opozicioni lider Boris Njemcov i položilo cveće.

Kako prenosi agencija RIA Novosti, ljudi polažu cveće i pale sveće pored slike Njemcova.

Opozicioni aktivisti i drugi građani Rusije liberalne orijentacije odaju poštu Njemcovu na društvenim mrežama.

U međuvremenu, opozicija je odustala od velikog mitinga planiranog za sutra u Moskvi, a na koji je nekoliko sati pred smrt pozivao i sam Njemcov, i saopštila da će umesto toga održati marš žalosti u centru grada.

„Sada smo u novoj političkoj realnosti”, rekao je jedan od organizatora Leonid Volkov, prenosi AFP.

Međutim, Aleksej Majorov, zamenik šefa moskovskog komiteta za bezbednost, kaže da kancelarija gradonačelnika Moskve nije dobila zvaničan zahtev za promenu prirode ili lokacije protesta „Proleće”, navodi RIA Novosti.

On je dodao da organizatori moraju zvanično da se obrate moskovskim vlastima, minimum deset dana pre održavanja skupa.

Kako javljaju neki ruski blogovi, šetnja žalosti za Njemcovim biće održana danas u Kijevu i Sankt Peterburgu.

Opozicioni političar Boris Njemcov biće sahranjen u Moskvi, rekao je njegov bivši portparol Aleksandar Kotusov agenciji Tas s i dodao da porodica još nije donela konačnu odluku o mestu i vremenu sahrane.

Vlasti dozvolile šetnju u znak sećanja na Njemcova

MOSKVA – Moskovske vlasti dozovolie su da sutra bude održana šetnja u znak sećanja na ubijenog lidera opozicije Borisa Njemcova, umesto prvobitno planiranog velikog mitinga, javlja AFP.

Kako je za Tas s rekao zamenik šefa moskovskog komiteta za bezbednost Aleksej Majorov usaglašena je maršruta šetnje - preko Moskvoreckog mosta na kojem je Njemcov ubijen u okolini i dozvoljeno je da na skupu bude do 50.000 ljudi.

Okupljanje će biti u 14 sati a šetnja će početi sat kasnije.

Njemcov je ubijen u centru Moskve, nedaleko od Kremlja, dan uoči velikog mitinga koji je pripremala opozicija.

Nakon njegovog ubistva pripadnici opozicije su odustali od mitinga ali su zatražili da umesto toga bude održan „marš žalosti”.

Kako javljaju neki ruski blogovi, šetnja žalosti za Njemcovim biće održana danas u Kijevu i Sankt Peterburgu.

Agencije

objavljeno: 28.02.2015.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.