Švedska nije zvala Moskvu zbog podmornice

Izvor: RTS, 25.Okt.2014, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska nije zvala Moskvu zbog podmornice

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov reka oje da švedsko ministarstvo spoljnih poslova nije kontaktiralo Moskvu posredstvom diplomatskih kanala zbog situacije sa podmornicom.

Lavrov je za vesti na televiziji Rusija 1 rekao da on nema predstavu kakva je podmornica primećena kod obale Švedske, prenosi Tanjug.

Segej Lavrov je rekao da Moskva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << razume da se Norveška pridružila sankcijama protiv Rusije pod pritiskom sa strane.

"Naši odnosi sa Norveškom su trenutno donekle napeti, jer se Norveška pridružila jednostranim restriktivnim merama protiv Rusije. To je učinila, koliko sam razumeo, iz razloga koji leže van zemlje", rekao je Lavrov posle sastanka sa svojim norveškim kolegom Borgeom Brendeom.

Dodao je da su da su, bez obzira na to, on i Brende potvrdili da je od obostranog interesa da razvijamo odnose na polju ekonomije, zaštite životne sredine, nuklearne i radiološke bezbednosti, kao i o pitanjima prekograničnih veza.

"Video sam neku sliku kako se vrti na TV. Nisam siguran da liči na podmornicu", rekao je Lavrov i dodao da bi to mogao da bude balvan ili nešto drugo.

Lavrov je rekao da je rusko ministarstvo odbrane već izdalo saopštenje po tom pitanju.

"Mi smo imali informaciju da bi holandska podmornica mogla da bude tamo u to vreme, koja je kasnije otišla u estonsku luku", naveo je Lavrov, a preneo Tas.

Šef ruske diplomatije je istakao da je iznenađen pomamom švedskih medija oko fantomske podmornice.

Prema rečima Lavrova, samo su mediji spekulisali da je podmornica ruska, napomenuvši da švedske vlasti to nisu potvdile.

Potraga za podmornicom je počela prošlog petka, a švedski dnevnik Svenska dagbladet je preneo da se podmornica nalazi u nevolji.

U međuvremenu, jedan zvaničnik ruskog ministarstva odbrane je rekao da je potraga za ruskom podmornicom neuspešna zato što podmornice nema.

"Rusija nije obećala obuku iračkih vojnika"

Sergej Lavrov je rekao da Rusija se nije obavezala da šalje svoje instruktore za obuku vojnika u Iraku, kao što je to predložio američki državni sekretar Džon Keri.

"Ne postoji nikakav dogovor prema kojem Rusija treba da pošalje instruktore za obuku iračkih vojnika i razmeni informacija o Islamskoj državi", poručio je Lavrov.

Posle sastanka s Lavrovim u Parizu 14. oktobra, Keri je rekao da je dogovoreno razmatranje mogućnosti da "Rusija učini više za podršku iračkim snagama bezbednosti" koje se bore protiv ekstremista iz Islamske države.

"Rusija je spremna da pomogne u oružju i eventualno u obuci i savetovanju", rekao je tada Keri.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Lavrov: Švedska nije kontaktirala Moskvu zbog podmornice

Izvor: Blic, 25.Okt.2014

Švedsko ministarstvo spoljnih poslova nije kontaktiralo Moskvu posredstvom diplomatskih kanala zbog situacije sa podmornicom, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov...Lavrov je za program Vesti u subotu na TV kanalu Rusija 1 rekao da on nema predstavu kakva je podmornica primećena kod...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.