Ruska medicinska pomoć u Velikom ratu

Izvor: Vostok.rs, 02.Mar.2015, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska medicinska pomoć u Velikom ratu

02.03.2015. -

 

Epizoda "Ruska medicinska pomoć", snimana u Moskvi, gde su zabeležena vredna dokumenta i tragovi dobrotvornih misija, koje je Ruska Imperija upućivala srpskom narodu ne samo tokom Prvog svetskog rata, nego i u vreme Balkanskih ratova, naziv je poslednje epizode u prvom ciklusu serijala "Srpski sanitet u Velikom ratu", koji realizuje Kulturno-obrazovni program RTS-a odnosno, Redakcija za Nauku i obrazovanje.

Prva ruska medicinska pomoć stigla je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u Srbiju, u septembru 1914. godine, u prvim mesecima rata i to zahvaljujući rusko-srpskom iskustvu, stečenom u Balkanskim ratovima. Ekipa RTS-a zabeležila je sećanja na bolnicu Moskovske Iverske zajednice medicinskih sestara, koja je iz Moskve krenula u Beograd 10. oktobra 1912. godine. O njihovim motivima i požrtvovanosti govorio je protojerej Aleksej Jemenjanov, upravnik hrama Iverske ikone Majke Božije, koji se sada nalazi u dečijem bolničkom kompleksu u Moskvi.

Kroz priču o dobrotvornim misijama, koje su se nastavljale i u Prvom svetskom ratu gledaoce vodi istoričarka Galina Igorevna Ševcova, autorka knjige "Ruska dobrotvorna pomoć Srbiji u ratovima od 1912. do 1917. godine". Pokazuje nam ulicu, u kojoj je živela kneginja Trubecka, supruga ruskog poslanika (ambasadora) u Srbiji, tokom Prvog svetskog rata. Po njoj je nazvana moskovska medicinska misija Iverske zajednice, sa hirurgom dr Sirotinom na čelu, koja je nastavila tradiciju iz Balkanskih ratova.

Prve tri sanitetske misije, koje su u septembru 1914. godine stigle u Srbiju i Crnu Goru, bile su namenjene hirurgiji u ratnim uslovima, dok su ostale koje su stizale tokom 1915. godine, bile usmerene na suzbijanje tifusa.

Valja napomenuti i to da je odlukom vlade, Srbija tada bila podeljena na oblasti, u kojima su strane misije delovale. Ruskim misijama pripala je oblast istočne Srbije sa centrom u Nišu, koji je bio ratna prestonica. Krajem 1914. godine, na inicijativu kneza Grigorija Nikolajeviča Trubeckog i njegove supruge, formiran je Komitet za pomoć Srbiji i Crnoj Gori, pri imperatorskom ruskom poslanstvu u Srbiji.

Osim medicinske, u Srbiju je upućivana i druga pomoć. Carica Marija Fjodorovna, 1915. godine posredstvom Ruskog društva Crvenog krsta, poslala je 50.000 rubalja kao pomoć u ishrani, za najsiromašnije u Srbiji. Dobrotvorni rad caričine sestre, velike kneginje Jelisavete Fjodorovne, rekonstruisan je u Marto-Marijanskom manastiru u srcu Moskve, gde se i danas humanitarni rad nastavlja nesmanjenom žestinom.

 



pravoslavlje

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.