Rusija: Dokazi HRV da Ukrajina koristi bacače raketa grad

Izvor: Blic, 26.Jul.2014, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija: Dokazi HRV da Ukrajina koristi bacače raketa "grad"

Eksperti međunarodne organizacije za ljudska prava Hjuman rajts voč (HRV) potvrdili su u svom izveštaju da Ukrajina koristi bacače raketa tipa "grad", od kojih ginu civili, rekao je juče u Moskvi komesar Ministarstva spoljnih poslova Rusije za ljudska prava Konstantin Dolgov.

HRV je u četvrtak apelovala na zvanični Kijev da prestane da koristi bacače raketa "grad", za koji navodi da je u poslednjih nekoliko napada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prouzrokovao pogibiju najmanje 16 civila, upozoravajući da je ispaljivanje tih nenavođenih raketa na naseljena mesta jednako ratnom zločinu.

Ti dokazi bi trebalo da navedu svetsku zajednicu da ubedi ukrajinske vlasti u neophodnost zaustavljanja kaznene operacije na jugoistoku Ukrajine, napisao je Dolgov na Tviteru.

U sinoćnjem saopštenju HRV se navodi da su raketni sistem "grad" koristile i proruske i ukrajinske snage tokom borbi na istoku Ukrajine.

Zvanični Kijev je ranije negirao da u blizini većih gradova na istoku zemlje koristi taj bacač raketa, ali HRV tvrdi da istrage o četiri napada izvedena između 12. i 21. jula u Donjecku "snažno ukazuju da su snage ukrajinske vojske odgovorne za ispaljivanje raketa 'grad'". Ta organizacija je navela i da su proruske snage u poslednje vreme koristile to oružje, ali nije navela više detalja.

"Rakete 'grad' su izuzetno neprecizno oružje koje ne bi trebalo da se koristi u naseljenim mestima", izjavio je viši istraživač "Hjuman rajts voča" Ole Solvang.

"Ukoliko proruske i ukrajinske snage ozbiljno misle kada kažu da žele da smanje stradanje civila, trebalo bi i jedni i drugi odmah da prestanu da koriste to oružje u naseljenim mestima", istakao je Solvang.

On je izjavio da ukrajinske vlasti treba da nalože svim jedinicama svoje vojske, uključujući dobrovoljce, da odmah prestanu da koriste rakete "grad" u blizini naseljenih mesta.

Međunarodni komitet Crvenog krsta je u četvrtak saopštio kako smatra da je Ukrajina u građanskom ratu, a ta formalna klasifikacija znači da bi zaraćene snage mogle da se nađu na sudu zbog ratnih zločina.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.