Podgorica poziva Moskvu na uzdržanost

Izvor: RTS, 22.Feb.2017, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podgorica poziva Moskvu na uzdržanost

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se Moskva neprekidno meša u unutrašnje stvari Crne Gore i pozvalo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije na strpljenje i uzdržanost od "neutemeljenih" izjava.
Ministarstvo je reagovalo na današnji istup portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, koja je na konferenciji za medije optužila "vlasti u Podgorici da stoje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iza antiruske informativne kampanje".

Ona je kao neosnovane odbacila tvrdnje vlasti u Podgorici o mešanju Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore. 
Prethodno je specijalni tužilac za organizovani kriminal Milivoje Katnić saopštio da su "ruski državni organi na određenim nivoima" umešani u pokušaj terorizma na izborni dan u Crnoj Gori.
U tom smislu, pomenuo je pripadnike ruske vojne obaveštajne službe.
"Izjava portparola ruskog Ministarstva spoljnih poslova jedan je u nizu pokušaja sa zvaničnih ruskih adresa da se bez argumenata odgovori na naša saznanja da se Moskva kontinuirano meša u unutrašnja pitanja Crne Gore", navodi se u reagovanju crnogorskog MIP-a.
Dodaje se da je to "posebno bilo izraženo u susret parlamentarnim izborima 16. oktobra".
"Kada opsežna tužilačka istraga povodom organizovanja terorističkog akta dovede do imena dvojice ruskih državljana – da li je za Moskvu jedino prihvatljivo da Crna Gora ćuti o tome, ili bi bilo logično da zvanični ruski organi sarađuju u istrazi kako bi se otkrila puna istina o tom događaju?", piše u reagovanju zvanične Podgorice.
Konstatujući da su odnosi s Rusijom pogoršani, Podgorica poručuje da je otvorena za razgovor o svim pitanjima koja opterećuju odnose dve zemlje.
"Umesto dijaloga na koji pozivamo, u kontinuitetu iz Moskve stižu saveti i instrukcije šta je u interesu Crne Gore i njenih građana. Na taj način se nanosi ozbiljna šteta rusko-crnogorskim odnosima. Stoga pozivamo Ministarstvo spoljnjih poslova Rusije na strpljenje i uzdržanost od neutemeljenih izjava", zaključuje se u reagovanju.
Odnosi dve države posebno su pogoršani poslednjih nekoliko godina otkako se Crna Gora bliži ulasku u NATO.
Dodatno su pogoršani od navodnog pokušaja terorizma na izborni dan u Crnoj Gori, čiji su ključni organizatori, kako Tužilaštvo sumnja, ruski obavještajci. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crna Gora: Rusija da se ne meša u naše unutrašnje stvari

Izvor: N1 televizija, 22.Feb.2017

Crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da se zvanična Moskva u kontinuitetu meša u unutrašnje stvari Crne Gore i pozvalo Ministarstvo inostranih poslova Rusije na strpljenje i uzdržanost od "neutemeljenih" izjava...Ministartvo je reagovalo na današnji istup portparolke ruskog ministarstva...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.