Odjek Donbasa na moskovskim ulicama

Izvor: Deutsche Welle, 01.Mar.2015, 03:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odjek Donbasa na moskovskim ulicama

Putinov kritičar Boris Nemcov ubijen je nasred ulice u Moskvi. Postoji bojazan da ni ovo ubistvo, kao ni brojna druga politički motivisana, nikada neće biti razjašnjeno, smatra Ingo Mantojfel.

Ubistvo liberalnog ruskog političara Borisa Nemcova nasred ulice u Moskvi ima jasne znake atentata. U prilog tome govore sve indicije. Način ubistva: Nemcov je ubijen >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << sa četiri metka ispaljena u njegova leđa iz auta koji je prolazio. Vreme ubistva: za nedelju (1. mart) u moskovskoj perifernoj četvrti Marino bile su najavljene demonstracije pod motom "Proleće", a protiv ruske politike u Ukrajini. Žrtva ubistva: Boris Nemcov je već godinama pripadao druütvu vodećih ljudi opozicije protiv Putina i znatno je učestvovao u organizovanju za nedelju planiranih protesta.

Nagađanja i teorije zavjere

Sigurno, još je prerano i špekulativno tumačiti političke posledice ovog atentata. Potrebna je najpre intenzivna istraga samog čina i pozadine ubistva, pri čemu je to, s obzirom na rusku stvarnost, teško zamislivo. S obzirom da se u Rusiji već godinama u političkoj javnosti i u medijima sve manje govori o činjeničnom stanju, može se očekivati da će u vezi s ubistvom ubrzo kružiti najrazličitije sumnje i teorije zavere: atentat povezan s nekim poslovnim interesima Borisa Nemcova. Ili ubistvo zato što je Nemcov već godinama oštro kritikovao Kremlj i ruskog predsednika Putina. Ili nasilni sukob unutar ruske opozicije. Ili delo ruskih nacionalista koji su bili odgovorni i za poslednji politički atentat 2009. godine na advokata za ljudska prava Stanislava Markelova i novinarku Anastasju Baburovu. Postoji bojazan da ni ubistvo Nemcova neće biti potpuno razjašnjeno, kao ni brojna druga politički motivisana ubistva.

S obzirom na za sutra planiranu protesnu povorku protiv politike Kremlja u Ukrajini trenutno puno toga govori da i pozadinu ubistva treba tražiti u tom kontekstu. Kako sad javljaju Nemcovljevi saborci, on je navodno nameravao da objavi činjenice i dokumente u vezi s ruskom umešanošću u sukob u Ukrajini i povezanost regularnih ruskih trupa u ukrajinskom Donbasu. Ruski desni ekstremisti, koji su povezani s pokretom takozvane "Nove Rusije" u Donbasu, u svakom slučaju već na društvenim mrežama slave ubistvo Borisa Nemcova.

Atentat pojačava politička previranja u Moskvi

Sigurno je da će brutalno ubistvo vodećeg ruskog opozicionog političara dodatno zaoštriti političko okruženje u Rusiji. Mržnja prema onima koji drugačije misle i kritičarima ruske politike, koju seju mediji i političari, već godinama je dosegla nepodnošljive razmere. Portreti Nemcova i drugih ruskih kritičara Putina već godinama su i fizički bili cilj napada omladinskih logorovanja koja je organizovao Kremlj. Zato su upravo predsednik Putin i Kremlj odgovorni za tu zatrovanu političku atmosferu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.