Bliskost iranskog i ruskog stava o Siriji

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2012, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bliskost iranskog i ruskog stava o Siriji

14.06.2012. - Plavim bojama Teherana

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov nazvao je provokacijom pokušaje da se interpretira plan Kofija Anana kao zahtev Rusiji da se natera rukovodstvo Sirije da prekine vatru. Takvu izjavu on je dao posle pregovora sa svojim iranskim kolegom Alijem Akbarom Salehijem. Osim sirijskog pitanja centralna tema sastanka u Teheranu bio je iranski nuklearni program.

O tome da će ruski šef diplomatije posetiti Iran saznalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << se u subotu, nekoliko dana posle sastanka ruskog i iranskog predsednika na samitu ŠOS u Pekingu. Aktivizacija pregovaračkog procesa između Moskve i Teherana odvija se u kontekstu pokušaja da se osujeti plan Kofija Anana za regulisanje sirijske krize. Takođe Rusija i Iran su uporedili časovnike pred moskovski sastanak šestorke posrednika o iranskom nuklearnom programu koji treba da se održi 18. i 19. juna. U njemu će učestvovati Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Nemačka. Iran će predstaviti šef Višeg saveta nacionalne bezbednosti Said Džalili. Takođe u sastanku će učestvovati šef evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Sastanak treba da postane važna etapa u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, podvlači rusko MIP. Moskva se zalaže za diplomatske metode rešavanja problema u ovoj sferi i računa na konstruktivni dijalog svih učesnika moskovskog sastanka.

Dotakli smo situaciju oko pripreme moskovskog sastanka o iranskom nuklearnom programu između grupe tri plus tri i gospodina Džalilija. Naravno, na sastanku sa njim tome smo poklonili dodatnu pažnju. Polazimo od toga da su naše iranske kolege zainteresovane za traženje dogovora koji će omogućiti da se nastavi napredak na pregovorima. Činićemo sve u periodu preostalom do moskovskog susreta da njegovi rezultati tome doprinesu.

Pitanje regulisanja sirijske krize još je jedan važan deo proteklih pregovora. Moskva insistira da Teheran učestvuje u međunarodnoj konferenciji o Siriji. Sergej Lavrov je istakao da će konferencija omogućiti da se u praksi proveri ko se od učesnika procesa regulisanja iskreno zalaže za ispunjenje Ananovog plana. Pri tome šef ruske diplomatije podvukao je da u prvom fazi učešće Sirijaca u konferenciji nije predviđeno.

Naša ideja međunarodne konferencije pretpostavlja pozivanje svih ključnih spoljnih faktora u prvoj fazi. Sirijci će biti uključeni, ako se ta ideja realizuje, kasnije. U tom formatu predviđamo otprilike 15 učesnika, kako bi svi pošteno rekli: da, mi smo podržali plan Kofija Anana, poštovaćemo ga. A radi toga je potrebno da svaki od tih spoljnih faktora koristi svoj uticaj na jednu od sirijskih strana, nateravši sve Sirijce da prekinu nasilje, kao što to i traži plan Kofija Anana i rezolucija SB.

U toku konferencije za štampu ministri su podvukli bliskost iranskog i ruskog stava o Siriji. Pri tome Lavrov je podvukao da Moskva ne igra ulogu advokata nekgo bliskoistočnog režima – reč je samo o poštovanju normi i principa međunarodnog prava.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.