Abe ne ide u Moskvu zbog rasporeda

Izvor: B92, 28.Apr.2015, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abe ne ide u Moskvu zbog rasporeda

Japanski premijer Šinzo Abe neće prisustvovati ceremoniji obeležavanja Dana pobede u Moskvi 9. maja "zbog sukoba rasporeda", saopštio je portparol vlade.

Šef kabineta Jošihide Suga je rekao na konferenciji za medije, da će umesto premijera, svečanosti prisustvovati japanski ambasador u Rusiji.

On je podsetio da je Japan pozvao ruskog predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vladimira Putina u posetu prošle godine, ali je ona odložena zbog ukrajinske krize, a novi termin još nije određen, prenosi Rojters.

Imajući u vidu ruske energetske resurse, Abe je nastojao da prioritetno poboljša odnose s tom zemljom.

Oni su ipak zategnuti zbog sankcija koje je Japan uveo Rusiji zbog krize u Ukrajini, jer nastoji da prati svog bliskog saveznika SAD.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je već odbila poziv za ceremoniju, zbog napetosti oko ukrajinske krize, već će dan kasnije položiti venac na Spomenik neznanom junaku u Moskvi.

EU i SAD optužuju Rusiju da naoružava separatiste na istoku Ukrajine i vojnicima pojačava njihove snage, Rusija je više puta porekla umešanost i okrivljuje SAD za guranje ukrajinske prozapadne vlade u rat.

Očekuje se da će kinseski predsednik Ksi Jinping doći na proslavu u Moskvi, mada to još nije zvanično potvrđeno.

Kineski državni mediji su javili da je 110 vojnika Narodne oslobodilačke armije već stiglo u Moskvu kako bi se pripremili za paradu.

Kina i Rusija imaju bliske diplomatske i trgovinske odnose.

"To će biti prvi put da će kontingent kineskih vojnika marširati na vojnoj paradi na Crvenom trgu", kazao je kineski ambasador u Rusiji Li Hui za agenciju Hsinhua.

Kina će biti domaćin obeležavanja svoje godišnjice rata, u junu u Pekingu, takođe s vojnom paradom, iako je poznato malo detalja o tome ko će sve učestvovati.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.