Pre 25 godina svet Formule 1 promenjen je zauvek

Izvor: Telegraf.rs, 28.Avg.2016, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre 25 godina svet Formule 1 promenjen je zauvek

Pre četvrt veka najveća zvezda Formule 1 je rođena.

Nemački vozač Mihael Šumaher debitovao je u trci za Veliku Nagradu Belgije na stazi Spa-Frankošamp, kao 22-godišnjak, za ekipu Džordan. Bio je 25. avgust 1991.

Trijumfovao je pokojni Ajrton Sena, ali taj trenutak ostaće zlatnim slovima upisan u istoriju najbržeg cirkusa kao dan kada je na veliku pozornicu kročio legendarni Nemac.

Zanimljiva je i priča kako je Šumaher uopšte dobio priliku tog dana da >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << sedne u bolid.

Debi najboljeg svetskog vozača svih vremena obežio je splet okolnosti. Naime, nekoliko dana pre trke u Londonu je uhapšen Bertrand Gašo, tadašnji vozač Džordana, jer je nekoliko meseci ranije, tokom jedne svađe, poprskao sprejom taksistu u britanskoj metropoli.

Foto: Profimedia/Press Association

Vlasnik tima Edi Džordan nije imao drugog vozača za trku u Spa, a želeo je da angažuje nekog od veterana - Keke Rosberga, Stefana Johansona ili Dereka Vorvika.

Tih dana javio mu se nemački menadžer Vili Veber i preporučio mu mladog vozača po imenu Mihael Šumaher koji je bio uključen u Mercedesov juniorski program. Obećao je da će i nemački sponzori pripaziti Džordan, pa je 22-godišnji Šumaher dobio mesto u kokpitu za trku u Belgiji.

U četvrtak se pojavio na stazi u Ardenima, gde mu je prvi vozač tima Andrea de Cesaris pokazao bolid Džordan B191. Već narednog dana na nezvaničnom treningu Šumaher je prvi put seo u bolid F1 i ostvario osmo vreme.

Foto: AP/Tanjug

Na subotnjim kvalifikacijama bio je sedmi – čak osam desetinki sekunde brži od klupskog kolege De Cesarisa. Svega nekoliko stotina metara nakon starta trke, u nedelju 25. avgusta 1991, Šumi se probio na peto mesto. Nažalost, nekoliko sekundi kasnije morao je odustati.

Bez obzira na peh, svima je već tada bilo jasno: zvezda je rođena!

Već na narednoj trci u Monci Šumaher je vozio za Beneton sa kojim će kasnije osvojiti dve titule svetskog prvaka. Vredi pomenuti i to da je godinu dana nakon debija u Belgiji, osvojio prvu poziciju na istom mestu.

Iz Benetona je prešao u Ferari i najduža dominacija jednog vozača u formuli 1 mogla je da počne.

Danas, kao što je svima dobro poznato, Šumi, nažalost, proživljava najteže trenutke dok se bori za normalan život nakon nesreće na skijanju pre tri godine.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.