Najava Feda oporavila evropske berze

Izvor: B92, 19.Nov.2015, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najava Feda oporavila evropske berze

Akcije na većini evropskih berzi su se oporavile, nakon što je američka Uprava federalnih rezervi (Fed) nagovestila da će u decembru verovatno podići REPO stopu

Prvi put od sredine avgusta, frankfurtski indeks akcija DAX 30 je premašio granicu od 11.000 poena, završivši dan u plusu od 1,1 odsto, dok je londonski indeks FTSE 100 napredovao 0,8 odsto, a pariski KAK 40 za 0,2 odsto, prenosi agencija Frans pres.

U međuvremenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kurs evra je premašio 1,07 dolara, pošto zapisnik sa zasedanja Evropske centralne banke (ECB) nije nagovestio nikakvo značajnije povećanje obima podsticajnih mera. Evro je danas skočio na 1,0746 dolara, nakon što je prethodnog dana pao na sedmomesečni minimum od 1,0617 dolara.

Objavljivanje izveštaja sa sastanka Feda, održanog 27-28. oktobra, pokazalo je da većina zvaničnika te institucije očekuje podizanje kamatnih stopa u decembru, kao i da je prošla zabrinutost u pogledu usporavanja rasta globalne ekonomije, koja je u septembru bila glavni razlog za odustajanje od podizanja kamatnih stopa.

Porast bojazni u pogledu bezbednosnih rizika i oprez uoči objavljivanja izveštaja Feda su, kako podseća Frans pres, juče oborili vrednost akcija na evropskim berzama.

Deonice u SAD su registrovale različite rezultate, pa je industrijski indeks Dau DŽons pao za 0,1 odsto na 17.715,25 poena, širi S&P 500 za 0,08 odsto na 2.081,95 poena, a tehnološki Nasdak porastao za 0,06 odsto na 5.078,39 poena.
Pogledaj vesti o: London,   Pariz,   Kurs evra

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predstavnički dom SAD usvojio zakon o strožem nadzoru Feda

Izvor: Capital.ba, 19.Nov.2015

VAŠINGTON, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je danas prijedlog zakona o reformi nadzora i modernizaciji američke Uprave Federalnih rezervi (Fed), za koji kritičari tvrde da će doprinijeti politizaciji monetarne politike. Male su, međutim, šanse da će ovaj prijedlog zakona u bliskoj...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.