Slobodan i nezavisan po želji dobrotvora

Izvor: Blic, 19.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodan i nezavisan po želji dobrotvora

Danas se navršava 76 godina od kako je počeo sa radom Kolarčev narodni univerzitet, zadužbina velikog srpskog dobrotvora Ilije Milosavljevića Kolarca koji je, testamentom iz 1878. sve što je imao ostavio svom narodu za širenje nauke i kulture.

Veletrgovac Ilija Milosavljević je od 1854, od kada je postao član Matice srpske, počeo da pomaže razvoj srpske knjizevnosti finansiranjem objavljivanja domacih i prevedenih dela. On je naložio da se kroz njegov Književni fond, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji je osnovao još za života, 1861. pomaže srpska književnost i nauka i da se deo sredstava upotrebi za izgradnju zgrade univerziteta za narod kako bi tu učeni ljudi prenosili i širili univerzalna znanja.

U testamentu napisanom 1878, godinu dana pre smrti, napisao je: "Da se od svega imanja obrazuje Fond iz koga će se vremenom imati podići srpski univerzitet..." Otečestvu je zaveštao ogromnu svotu od 50.000 dukata kojima je, po projektu srpskog arhitekte Petra Bajalovića, podignuto i 19. oktobra 1932. počelo sa radom zdanje Kolarčevog narodnog univerziteta. Na njemu su održavana popularna predavanja iz svih oblasti nauke i umetnosti, učili su se strani jezici i predstavljana su najbolja književna, naučna, muzička dela.

Danas Kolarčeva zadužbina ima specijalizovane centre: za predavačku delatnost, za muziku, za nastavu stranih jezika, za izdavačku delatnost, ima knjižaru, likovnu i muzičku galeriju i biblioteku. U okviru tih centara godišnje se održi više od 200 predavanja, 50 književnih večeri, izučava se i usavršava 10 stranih jezika i srpski jezik za strance, organizuje se preko 300 koncerata, akademija i drugih muzičkih programa, izdaju se udžbenici stranih jezika i drugi priručnici, priređuje se dvadesetak likovnih izložbi. U programima Zadužbine godišnje učestvuje više od 600 stvaralaca, a prati ih preko 200.000 ljudi.

Dvorana Kolarčeve zadužbine poznata je po svojoj dobroj akustici i jedna je od najboljih u Evropi pa se koristi i kao stalni studio za snimanje umetničke muzike. U njoj su do sada nastupali najznačajniji evropski i svetski stvaraoci i interpretatori muzike.

Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca član je Evropskog saveta za kulturu. Shodno volji ostavioca, ona svoje raznovrsne i brojne programe kreira i ostvaruje slobodno i nezavisno.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Godišnjica Kolarčeve zadužbine

Izvor: RTS, 19.Okt.2008

Navršava se 76 godina od kako je počeo rad Kolarčev narodni univerzitet, zadužbina velikog srpskog dobrotvora Ilije Milosavljevića Kolarca koji je, testamentom iz 1878. godine, sve što je imao ostavio svom narodu za širenje nauke i kulture. .Veletrgovac...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.