Milovan Danojlić dobitnik nagrade “Drainac”

Izvor: Blic, 16.Avg.2017, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milovan Danojlić dobitnik nagrade “Drainac”

Milovan Danojlić sa zbirkom pesama "Životi, životi", ovogodišnji je dobitnik prestižne nagrade "Drainac" koju dodeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac" iz Prokuplja.

Danojliću će nagrada biti svečano uručena u okviru tradicionalne manifestacije “Drainčevi susreti pesnika” koja se ove godine održava 29. i 30 avgusta. Prema rečima direktora biblioteke Dragana Ognjanovića, žiri u sastavu Goran Maksimović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Gordana Đilas i Dragan Barjaktarević doneli su jednoglasnu odluku.

- Književnik Milovan Danojlić u zbirci pesama “Životi, životi” daje snažnu lirsku ispovest u kojoj sažima svekolika životna iskustva i izvodi zaključke o smislu života, o prolaznosti i smrti, o ljudskim radostima i patnjama, kao i o razlozima za neprestanu borbu i traganje za onim najvrednijim u ljudskom biću. Ova zbirka predstavlja pravi izazov i neprestano nas podstiče da preispitujemo sopstveni izazov za čitanje, sopstveni život i smisao ljudskog postojanja – obrazložio je Ognjanović odluku žirija.

Inače, Milovan Danojlić je srpski pisac koji živi i radi od 1984. godine u Francuskoj i piše poeziju, prozu, esejistiku i književnu kritiku. Objavio je više od 70 knjiga beletristike i poezije na srpskom jeziku, ali je i preveo veliki broj knjiga iz književnosti za decu, preveo je i prepevao dela poznatih pisaca pisanih na francuskom i engleskom jeziku.

Najpoznatije Danojlićeve knjige su "Neka vrsta cirkusa", "Lične stvari - pogledi o sebi i o drugima", i "Balada o siromaštvu". Danojlović je dobitnik više književnih nagrada od kojih su najpoznatije NIN-ova nagrada za delo „Oslobodioci i izdajnici“ 1997. godine, Oktobarska nagrada grada Beograda, Zmajeva nagrada, nagrade Branko Ćopić, Isidora Sekulić, Desanka Maksimović i mnoge druge.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Književnik Milovan Danojlić dobitnik "Drainčeve nagrade"

Izvor: JužneVesti.com, 16.Avg.2017

Prestižna književna nagrada koju dodeljuje Narodna biblioteka "Rade Drainac" ove godine je jednoglasnom odlukom žirija dodeljena Milovanu Danojliću za zbirku pesama "Životi, životi".

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.