Marina Abramović: Reper Džej Zi me je iskoristio

Izvor: Blic, 20.Maj.2015, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marina Abramović: Reper Džej Zi me je iskoristio

Umetnica, koja je sarađivala sa reperom za njegov video spot za pesmu "Picasso Baby" (2013), rekla je da je to iskustvo bilo "surovo" i nešto što nikada ne bi želela da joj se ponovi.

Pre skoro dve godine, Džej Zi je snimio spot inspirisan postavkom Marine Abramović "Umetnik je prisutan" u muzeju MoMa u Njujorku 2010. godine.

Marina se pojavljuje u spotu, a za to je dobila obećanje da će Džej Zi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uplatiti donaciju za njen umetnički institut, a  kaže da je prevarena.

U intervjuu za magazinu "Spike", poznata umetnica kaže da je ta saradnja ustvari bila jednosmerna transakcija.

- Dan pre snimanja, došao je u moju kancelariju i tada sam mu dala celu prezentaciju u "pauer pointu" i rekla da može da mi pomogne u izgradnji instituta. Onda me je on iskoristio, a to nije fer. Besna sam, jer sam mu dozvolila da iskoristi moj rad pod uslovom da pomogne mom institutu, ali on to nije učinio - izjavila je Marina Abramović.

- Ovo se veoma razlikuje od Lejdi Gage, na primer, koji je učinila veliki posao za mene. Samo zato što ima 45 miliona sledbenika, ona je dovela sve te mlade ljude i decu u moju publiku - istakla je svetski poznata umetnica.

Za svoj video, Džej Zi je iskoristio rad Marine Abramović nasuprot koje su sedeli poznate ličnosti, uključujući Džima Džarmuša i Adama Drajvera.

Marina je dodala da na sve ovo gleda kao na iskustvo iz koga je nešto naučila.

- Nikad više neću napraviti tako nešto. Nikada. Bila sam veoma naivna u ovoj vrsti sveta. Bilo je to zaista nešto novo za mene, i nisam imala pojma da će se to dogoditi. To je tako okrutno i neverovatno. Držaću se podalje od toga, sigurno - zaključila je Marina Abramović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpska umetnica: Jay Z me je iskoristio

Izvor: Mondo, 20.Maj.2015

Marina Abramović progovorila o saradnji sa popularnim reperom: Iskustvo je bilo "surovo" i to nikada ne bih ponovila...Foto: Beta/AP/Andrew Medichini..Svetski priznata umetnica, Marina Abramović progovorila je o snimaju reperovog spota za pesmu "Picasso Baby" iz 2013. godine, dok je ona izvodila performans...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.