Festival na Paliću - isti obim programa za manje para

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2010, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival na Paliću - isti obim programa za manje para

BEOGRAD -

Na 17. Festivalu evropskog filma na Paliću, od 17. do 23. jula, biće prikazano oko 60 igranih i 15 dokumentarnih filmova iz oko 30 nacionalnih kinematografija, najavio je na konferenciji za novinare direktor festivala Radoslav Zelenović.

Za otvaranje je odabran srpski film "Žena sa slomljenim nosem" Srđana Koljevića. U glavnom programu učestvuje i film Srđana Karanovića "Besa", ali van konkurencije jer je slavni autor član Saveta festivala.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zatvaranju će biti prikazan francuski film "Turneja", rediteljski debi glumca Matjea Amalrika.

Dugogodišnji selektor takmičarskog programa Nikolaj Nikitin izjavio je da selekcija ovoga puta veoma široko pokriva evropski prostor, sa delima iz Nemačke, Rumunije, Mađarske, Finske, Poljske, Belgije, Italije, Francuske, Austrije, Španije i Rusije.

"Pokazaćemo filmove koji su izvanredni, ali nisu tipični predstavnici svojih nacionalnih kinematografija. Filmovi su raznovrsni, a povezuje ih to što se bitnim socijalnim pitanjima bave na zabavan način", rekao je Zelenović.

To su "Orden časti" Kalina Petera Necera, "Poligamija" Deneša Oroša, "Loša porodica" Aleksija Salmenperaa, "Baroni" Nabila Ben Jadira, "Naličje" Borisa Lankoša, "Zalutali meci" Ferzana Ozpateka, "Osam puta ustani" Ksabija Molije, "Pljačkaš" Benjamina Hejsenberga, "Trči ako možeš" Ditriha Birgemana, "Debeli ljudi" Danijela Sančeza Arevaloa i "Kako se završilo leto" Alekseja Popogrebskog.

"Paralele i sudari"

Za takmičarski program "Paralele i sudari" selektor Petar Mitrić najavio je deset ostvarenja koja se bave kulturnim, istorijskim i socijalnim različitostima istočne Evrope.

On je skrenuo pažnju na film o emigrantima "Ilegalac" Olivijea Maset-Depasa, kao i na "Iskušenje Svetog Tonija" estonskog autora Veikoa Ounpuua i turski film "Devojčica sa klavirom" Murata Sarakoglua. U selekciji su i "Stara škola kapitalizma" srpskog veterana Želimira Žilnika i eks-ju koprodukcija - omnibus "Neke druge priče".

Mitrić je odabrao i 15 kratkometražnih filmova za program "Mladi duh Evrope", koji predstavlja alternativna ostvarenja. Među njima je dobitnik Oskara za kratki film "Logorama" grupe francuskih autora.

Palićki festival obuhvata i cikluse "Novi belgijski film", "Novi mađarski film", "Eco Doks", "Dečji program", "Andergraund spirit".

Retrospektiva filmova dobitnika nagrade "Aleksandar Lifka" biće priređena uoči Festivala, u Subotici. Ovogodišnji laureati, kako je već saopšteno, reditelji Kosta Gavras i Goran Marković biće počasni gosti Palića.

Izvršni direktor Festivala Miroslav Mogorović najavio je da će među gostima biti ruski reditelj Popogrebski, francuska glumica Žili Ferie i drugi, a kao članovi međunarodnog žirija izraelski reditelj Eran Kolirin, direktorka Finskog filmskog instituta Jana Puskala, slovenačka glumica Iva Krajnc i srpski reditelj Vladimir Paskaljević.

Smanjen budžet festivala

Direktor Otvorenog univerziteta (izvršnog producenta Festivala) Blažo Perović rekao je da budžet iznosi samo 270.000 evra.

"Zbog ekonomske situacije nismo uspeli da zadržimo bar prošlogodišnji budžet, koji je bio 320.000 evra, ali smo uspeli da sačuvamo obim programa i trudimo se da tako bude i u pogledu broja gostiju", rekao je on.

Direktor Zelenović najavio je okrugli sto na temu samog festivala, a biće pozvani predstavnici Ministarstva kulture Srbije, pokrajine Vojvodine i grada Subotice, koji su pokrovitelji.

"Mi iz godine u godinu pravimo festival istog gabarita i kvaliteta, a sa sve manje sredstava i to postaje neodrživo", ukazao je on.
Pogledaj vesti o: Film Besa

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Program 17. Festivala evropskog filma Palić

Izvor: Popboks, 24.Jun.2010

Danas je, na konferenciji za novinare, predstavljen program predstojećeg, 17. izdanja Festivala evropskog filma Palić o kom su govorili Nikolai Nikitin, selektor Takmičarskog programa, Petar Mitrić, selektor programa Paralele i sudari i Mladi duh evrope, a o ciljevima Festivala i gostima govorili...

Nastavak na Popboks...

Najavljen Palić film festival 2010

Izvor: Filmske.com, 25.Jun.2010, 00:22

Danas je u Muzeju Jugoslovenske kinoteke održana konferencija za novinare povodom predstojećeg, 17. po redu Festivala evropskog filma Palić. ..O programu, gostima i budućim ciljevima Festivala su govorili Radoslav Zelenović, direktor Festivala, Blažo Perović, direktor Otvorenog univerziteta (izvršnog...

Nastavak na Filmske.com...

Dramatične ljudske sudbine na komičan način na Paliću

Izvor: Glas javnosti, 25.Jun.2010

BEOGRAD - Glavni takmičarski program Festivala evropskog filma na Paliću ove godine čini 14 filmova koji prikazuju svu raznolikost evropske kinematografije, rekao je selektor programa Nikolaj Nikitin...Na konferenciji za novinare Nikitin (na fotografiji) je rekao da mnogi od odabranih filmova uopšte...

Nastavak na Glas javnosti...

Festival Palić nemoguća misija?

Izvor: B92, 25.Jun.2010

Povodom otvaranja 17. Festivala evropskog filma Palić na konferenciji za novinare 24.juna bilo je reči o nedostatku sredstava, ali ne i entuzijazma da ovakav festival nastavi da "živi"...Blažo Perović, direktor Otvorenog univerziteta (izvršnog producenta Festivala) , naglasio je da je jedan od...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.