Festival glumaca od 20. avgusta

Izvor: B92, 15.Avg.2011, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival glumaca od 20. avgusta

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma, 46. po redu, biće održan od 20. do 24. avgusta u Nišu, a u zvaničnoj konkurenciji naći će se 10 od 17 filmova, koliko je snimljeno između dva festivala, najavio je danas direktor festivala Srđan Savić.

Savić je u izjavi Tanjugu rekao da će na otvaranju, 20. avgusta, nakon tradicionalne predaje klučeva grada glumcima, defilea crvenim tepihom i scenskog programa, biti prikazan film " >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Miris kiše na Balkanu" Ljubiše Samardžića.

Tom prilikom biće obeleženo 50 godina od kada se Samardžić prvi put pojavio u filmu i to u ostvarenju Srećka Vejganda (Weygand) "Igre na skelama" 1961. godine.

U danima koji slede publika će imati priliku da pogleda i filmove "Zduhač, znači avantura” Milorada Milinkovića, "Beli, beli svet” Olega Novkovića, "Beli lavovi” Lazara Ristovskog, "Montevideo, Bog te video” Dragana Bjelogrlića, "Šišanje” Stevana Filipovića.

Savić je najavio i ostvarenja "Neprijatelj” Dejana Zečevića, "Sestre” Vladimira Paskaljevića, "Kako su me ukrali Nemci” Miše Radivojevića i "Zajedno” Mladena Matičevića.

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Pavle Vuisić" za ukupan doprinos filmskoj umetnosti je veliki filmski, pozorišni i televizijski glumac Petar Božović, kome će priznanje biti uručeno 22. avgusta.

Nagrada "Ona i On”, koju najpopularnijem glumačkom paru, tradicionalno dodeljuju "Večernje novosti”, na osnovu glasova čitaoca "TV novosti”, pripala je Radošu Bajiću i Ljiljani Stjepanović za uloge u popularnoj TV seriji "Selo gori, a baba se češlja”.

Imena žirija, koji će dodeliti Gran pri "Naisa" za najbolje glumačko ostvarenje u srpskom filmu, kao i nagrade "Car Konstantin" i „Carica Teodora", za najbolju mušku i žensku ulogu, biće saopštena 19. avgusta, uoči festivala, kako bi se izbegao potencijalni uticaj na njih.

Na zatvaranju, 25. avgusta, biće prikazan dokumentarni film "Sinema komunisto” Mile Turajlić, koji se bavi istorijom jugoslovenskog filma u periodu posle Drugog svetskog rata pa do raspada Jugoslavije. Priprema se i film iznenađenja.

Prateći program "Kino region” predstaviće ostvarenja kinematografija susednih zemalja, između ostalih "Šuma sumarum” Ivana Gorana Viteza i "Ako zrno ne umre” Siniše Dragina, u koprodukciji Srbije, Austrije i Rumunije.

Glavni program odvijaće se na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi, koja prima 3.000 ljudi, a prateći programi održavaće se u biokopu Kluba vojske i sali Niškog kulturnog centra.

Cena kompleta ulaznica košta 2.000 dinara, a pojedinačne karte 400 dinara.

Savić je podsetio da su prošle godine rasprodati svi kompleti ulaznica, što govori o velikom interesovanju Nišlija i posetilaca iz okolnih gradova za festival.

Za popularne "Filmske susrete”, Ministarstvo kulture je ove godine izdvojilo milion dinara, a grad Niš, kao suosnivač, 14 miliona dinara. Savić očekuje od sponzora još tri miliona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jubilej Festivala etno filma

Izvor: SEEcult.org, 15.Avg.2011

Međunarodni festival etnološkog filma u Beogradu biće održan jubilarni, 20. put od 17. do 22. oktobra, a u konkurenciji će prikazati oko 30 filmova, izabranih od 115 prijavljenih na konkurs. Ostali odabrani filmovi biće prikazani u informativnoj selekciji koja sa takmičarskim segmentom čini glavni...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.