Dva srpska filma među najboljima

Izvor: B92, 12.Sep.2011, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva srpska filma među najboljima

Evropska filmska akademija (EFA) danas je zvanično objavila listu kandidata za Evropsku filmsku nagradu, na kojoj se među 45 ostvarenja nalaze i dva filma srpskih autora.

To su "Beli, beli svet" Olega Novkovića (koprodukcija Srbije, Nemačke i Švedske) i "Tilva Roš" Nikole Ležaića (Srbija).

Na sajtu EFA precizira se da je na "selekcionoj listi 45 filmova preporučenih za nominaciju za Evropsku filmsku nagradu 2011.". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

EFA ima 2.500 članova, kojima predstoji glasanje, a nagrade se dodeljuju u više kategorija.

Nominacije će biti objavljene 5. novembra na festivalu u Sevilji. Dobitnici će biti poznati na ceremoniji dodele EFA nagrada 3. decembra u Berlinu.

Ističe se da su ove godine na selekcionoj listi zastupljena ostvarenja iz 32 zemlje i da to ilustruje veliku raznovrsnost evropskog filma.

Na listi su dela slavnih reditelja Pedra Almodovara, Larsa fon Trira, Toma Tikvera, Andreja Zvjaginceva, filmovi nagrađivani Oskarom - britanski "Kraljev govor" Toma Hopera i danski "U boljem svetu" Suzane Bir, ali i filmovi malih kinematografija i manje poznatih autora.

Iz našeg regiona zastupljeni su Milčo Mančevski sa filmom "Majke" (Makedonija), Danis Tanović "Cirkus Kolumbija" (Bosna i Hercegovina) i "Tiha sonata" Janeza Burgera (Slovenija).

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dva srpska filma na listi za Evropsku filmsku nagradu

Izvor: Blic, 12.Sep.2011

Evropska filmska akademija (EFA) danas je zvanično objavila listu kandidata za Evropsku filmsku nagradu, na kojoj se među 45 ostvarenja nalaze i dva filma srpskih autora...To su "Beli, beli svet" Olega Novkovića (koprodukcija Srbije, Nemačke i Švedske) i "Tilva Roš" Nikole Ležaića (Srbija)...Na...

Nastavak na Blic...

Film Beli beli svet medju 40 najboljih u Evropi

Izvor: Beta, 13.Sep.2011, 16:35

BEOGRAD, 13. septembra 2011. (Beta) - Film Olega Novkovića "Beli beli svet" našao se medju 40 najboljih filmova u Evropi za 2011. godinu koji konkurišu za 'evropskog' oskara...Listu je 12. septembra objavila Evropska filmska akademija. Nagrada za najbolji evropski film biće dodeljena u Berlinu...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.