Izvor: Glas javnosti, 11.Jun.2012, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki džez saksofonisti u Gvarnerijusu

BEOGRAD - Američki džez kvartet "H2", koji važi za jedan od najboljih svetskih saksofon kvarteta, počeće evropsku turneju u Srbiji u utorak uveče koncertom u Centru lepih umetnosti Gvarnerijus.

Od osnivanja pre deset godina, ansambl pleni pažnju publike širom sveta a kritika ih zbog "istančanog zvuka, izrađenosti deonica, virtuoznosti, perfektne intonacije i izuzetne uigranosti" svrstava među najbolje i najtraženije kvartete u svetu.

Američki kvartet izvodi modernu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << muziku, sarađuje sa savremenim kompozitorima od kojih često naručuju i izvode kompozicije, premijerno su izveli dela brojnih svetskih savremenih kompozitora među kojima i delo srpskog kompozitora Vladimira Tošića.

Muzika za saksofon Tošića imala je nekoliko izvođenja u SAD, kompozicija "Altus" za saksofon i klavir izvedena je u Klivlendu a u Mičigenu je kvartet saksofona "H2" izveo više puta kompozicije "Altus" i "Arios".

Na prvom koncertu evropske turneje u Gvarnerijusu kao i na ostalim koncertima ove turneje, kvartet saksofona "H2" izvešće kompozicije Tošića u okviru atraktivnog programa "Postminimalistički pejzaži" koji objedinjuje dela američkih, srpskih i bosanskih autora, pod uticajem avangardne muzike, džeza i roka.

Posle Srbije, ovaj dinamičan ansambl koji čine Džefri Dajbl, Džefri Lefert, Kimberli Godard-Lefert i Džonatan Nikol, profesori uglednih američkih univerziteta, koji imaju i izuzetne solističke karijere, održaće koncerte u Bosni i Hercegovini, Italiji, Irskoj, Velikoj Britaniji.

Nakon beogradskog koncerta članovi kvarteta idu u Sarajevo gde će održati jednodnevnu radionicu i koncert, a potom u Italiju gde će učestvovati kao izvođači i predavači na dvonedeljnom kursu za novu muziku "Cortona Sessions for New Music" u Kortoni.

Sledi gostovanje u Irskoj, te koncerti u sklopu 16. Svetskog kogresa saksofona u Škotskoj.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Postminimalistički pejzaži

Izvor: SEEcult.org, 11.Jun.2012

Američki saksofon kvartet h2 započinje evropsku turneju koncertom u Beogradu, na kojem izvodi program "Postminimalistički pejzaži". Saksofonisti Džefri Dajbl (Geoffrey Deibel), Džefri Lefert (Jeffrey Loeffert), Kimberli Godard-Lefert (Kimberly Goddard-Loeffert) i Džonatan Nikol (Jonathan Nichol),...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.