Samuraji i danas izazivaju strahopoštovanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2014, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samuraji i danas izazivaju strahopoštovanje

Japanski samuraji su među najpoznatijim ratnicima na svetu. Priče o njihovim sposobnostima su legendarne, a neki njihovi običaji žive i do danas. Među njima je i takmičenje u streljaštvu.

Preko 10.000 posetilaca okupilo se u jednom svetilištu u blizini Tokija kako bi posmatrali drevno ritualno takmičenje u kojem moderni samuraji pokušavaju da nadvise jedan drugog u veštini korišćenja luka i strele tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jahanja konja.

Festival je nastao u 12. veku, kada je postojala zabrinutost koliko su samuraji vešti u streljaštvu u vremenu kada se menjalo ratovanje i kada nije bilo dovoljno biti samo dobar borac prsa u prsa. Gledaoci su bili veoma zadovoljni onime što su videli.

Sami učesnici imali su promenljiv uspeh u gađanju. Na njihovu sreću, oni koji su najslabiji više nemaju obavezu da izvrše ritualno samoubistvo. Jedan od onih sa dobrim procentom pogodaka, Hirekazu Umezava, bavi se ovom neobičnom disciplinom već dvadeset godina u eminentnoj Ogasavara školi. On je veoma ponosan na ono što radi.

" Učim veštinu koja je stara preko 8 vekova, i želim da nastavim da je savladavam kako bi ih preneo sledećim generacijama", kaže Umezava.

Deo sujeverja je ipak ostao iz prethodnih vremena, pa se tako delovi pogođenih meta koriste da se proriče sudbina, a strele uspešnih pogodaka se čuvaju kao amajlije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.