Japansko mačevanje sve popularnije u Crnoj Gori: Kendo je borilačka vještina za sve uzraste

Izvor: Cafe.ba, 29.Nov.2014, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japansko mačevanje sve popularnije u Crnoj Gori: Kendo je borilačka vještina za sve uzraste

Kendo klub “Budućnost” iz Podgorice je mjesto na kojem su mnogi zaljubljenici u ovaj japanski sport pronašli svoj put. Kendo u prevodu znači “put mača”.

Iako su mnogi borilački sportovi koji su nastali na Istoku, koji su se kasnije proširili i na Zapad, stekli određenu popularnost za veoma kratak period, postoje i borilačke vještine koje su, bar kada je u pitanju Crna Gora, veoma popularne, skoro kao karate, rvanje ili džudo. Jedna od njih je i kendo, vještina >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << japanskog mačevanja, koja se od 2000. godine trenira i u Crnoj Gori.

- Put mača -

Kendo klub “Budućnost” iz Podgorice mjesto je na kojem su mnogi zaljubljenici u ovaj japanski sport pronašli svoj put. Kendo u prevodu znači “put mača”.

Kada dođete na trening u kendo klub “Budućnost”, osjećate se kao da se u Japanu. U to se uvjerila i ekipa Anadolu Agency. Nevjerovatna tišina na samom početku treninga, samouvjerenost, koncentracija  odlike su japanskih vještina koje su prihvatili članovi ovog kluba.

Trener Kendo kluba “Budućnost” Dejan Đurašković upoznao nas je sa pravilima ovog sporta.

“Kendo je nastao iz japanskog mačevanja, koji kao i svaka borilačka vještina koja je opširna, morala je da se skupi u nešto što je manje, kako bi sve to bilo realno. Izbačen je bilo kakav kontakt koji bi mogao da ozlijedi protivnika. Postoje četiri bodovne zone, a to su udarac u glavu, udarac u predjelu šake, udarac po tijelu i ubod vrhom mača u predjelu vrata, odnosno grla. Sve ove bodovne zone imaju podjednaku vrijednost, a zaštićene su opremom. Borba traje 5 minuta“, kaže Đurašković.

Glavno oružje tokom kendo borbi jeste čvrsta drvena sablja, odnosno mač, koji služi kod izvođenja kate.

- Takmičenje za sve uzraste -

Kendo nije popularan samo u Japanu. Zaljubljenici su ovu vještinu raširili i po Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Južnoj Americi, Evropi i Australiji. Izuzetak nije ni Crna Gora. Ipak, sport je karakterističan po tome da su tokom borbe ravnopravni takmičari kako sa deset, tako i sa sedamdeset godina.

“Kendo je vještina koja dozvoljava svima da se njome bave cijelog života, pa čak i u takmičarskom smislu. Imate djecu od 7 godina, ali takođe pod istim takmičarskim uslovima, možete vidjeti ljude koji imaju po šesdeset ili sedamdeset godina. To je posebno karakteristično u Japanu, jer se u tim poznim godinama ozbiljno trenira i napreduje kroz razna majstorska zvanja, gdje se dolazi do najvećeg zvanja, a to je 8. dan, i mnogi ljudi sasvim ozbiljno pristupaju tome“, ističe trener kendo kluba „Budućnost“ Dejan Đurašković.

- Akcenat na mentalnom stavu -

Mnogi koji se odluče baviti ovim sportom moraju biti mentalno jaki i veoma strpljivi.

„Imao sam prilike da se susretnem sa starijim majstorima visokog zvanja i mogu vam slobodno reći da sam, čak, radio i borbe sa njima. Oni imaju preko sedamdeset godina, ali nisu za potcjenjivanje, ne zbog fizičke spremnosti, jer naravno u tim godinama to ni ne možemo očekivati, već zbog svog mentalnog stava, zbog svog mentalnog iskustva“, kaže Đurašković.

Na treningu kendo kluba „Budućnost“ zatekli smo više od 20 članova. Đurašković kaže da ih ima još više, a takođe u Crnoj Gori postoji još nekoliko kendo klubova. Rezultati koji su postignuti na raznim takmičenjima za svako su poštovanje.

„Crnogorska kendo reprezentacija je bila prvak Balkana 2008. godine. Što se tiče kendo kluba „Budućnost“, svake godine sa evropskih kupova donosimo medalje, bilo da je riječ o klupskom ili ekipnom takmičenju. Bez obzira na mali broj kendoka i članova u Crnoj Gori, mi smo jedna od značajnijih ekipa na klupskom takmičarskom nivou“, ističe Đurašković.

- Uz kendo protiv poroka -

S obzirom na to da je za kendo potrebna strpljivost i jak mentalni stav, ovaj sport može biti koristan na više načina. Trener Đurašković ima poruke za sve roditelje.

„Ako uputite svoju djecu na trening kenda, možete biti sigurni da se oni neće uz kendo trening odati nekim porocima kao što su alkohol ili droga“, kazao je za AA Đurašković.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.